allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Calocitta formosa Ekstergaai

Ekstergaai - Calocitta formosa - White-throated Magpie-Jay

De ekstergaai is een Midden-Amerikaanse vogel van rond de 45 cm groot. Hij leeft in grote groepen in droge streken in de kustgebieden van Mexico tot Costa Rica. Hij is voor het eerst beschreven door de heer Swainson in 1827. Het is een luidruchtige vogel, groepjes van rond de 10 vogels kunnen een aardig kabaal maken.

Er is geen uiterlijk verschil waarneembaar tussen beide geslachten, allebei hebben ze de fraaie kuif van flexibele veren. Ekstergaaien zijn echte alleseters, ze eten fruit, zaden, nectar, maar ook kikkers, hagedissen, insecten en ze roven soms ook jonge vogels van andere soorten.

Hun nest bouwen deze vogels hoog in een boom, ze maken een fundament van forse takken en bouwen daar van buigzaam materiaal een mooi rond nestkommetje op, met een diameter van ongeveer 12 cm. De pop legt er bijna altijd 4 eieren in, deze zijn zeer puntig en 3,5 cm lang. Ze zijn grijs met bruine spikkels.

De pop broedt zelf, de man voert haar op het nest. Opmerkelijk; er zijn ook vaak 2 of meer andere vogels die zich opwerpen als helpers. Zo wordt de pop prima verzorgd en ook zodra er jongen zijn wordt het gezin volop van voedsel voorzien.
Soms blijft een van de aanbiedende vogels op een paar meter van het nest zitten met bv een trosje bessen. De pop komt dan even van het nest af, het lijkt er op dat dat de bedoeling is. In het wild is geconstateerd dat als de pop echt alleen maar op het nest gevoerd wordt, ze er niet vaak genoeg even af gaat om zichzelf te poetsen en even de spieren te gebruiken. Voor pop en voor de jongen lijken de verzorgers precies te weten wat het best is.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.