allevogels


advertentieruimte

Trichoglossus heamatodus capistratus

Edwards lori - Trichoglossus heamatodus capistratus - Edward's Lorikeet or Marigold Lorikeet

De Edwards lori is een van de soorten regenbooglori's en wordt ook wel bloedvleklori of Timor regenbooglori genoemd. Over de wetenschappelijke naam wordt nog gediscussieerd, een deel van de deskundigen meent dat de soort Trichoglossus capistratus capistratus zou moeten heten, een zelfstandige soort dus met 2 ondersoorten. De ondersoorten zijn dan Trichoglossus capistratus fortis en Trichoglossus capistratus flavotectus.

Onze Edwards lori leeft op het eiland Timor in dichte wouden en aan de randen ervan. Ondanks het feit dat veel van de oorspronkelijk wouden door droogte, bosbranden en kap vaak vervangen zijn door Eucalyptusbomen, weten de vogels zich gelukkig nog steeds te handhaven. De vegetatie is nog altijd voldoende gevarieerd om deze mooie lori's het hele jaar door van voedsel te voorzien.

Met 26 tot 27 cm behoort de Edwards tot de middelgrote lori's, soms is er een subtiel verschil te zien tussen man en pop, mannen hebben vaak een beetje rode omzoming aan de veren op de borst. Helaas is dit geen sluitend bewijs van het geslacht, voor kwekers is DNA-bepaling nog steeds veel zekerder.

In het wild eten deze lori's vooral nectar, stuifmeel, vruchten en bloemknoppen, af en toe eten ze ook halfrijpe zaden. Juist door het oplikken van stuifmeel en nectar spelen lori's een zeer belangrijke rol in de bestuiving van zeer veel bomen en andere planten. Een enkele lori kan per dag wel 500 bloemen of meer bezoeken.
In gevangenschap wordt vaak nectar als basis gegeven, aangevuld met zoveel mogelijk soorten zacht rijp fruit. Ook bloemen en honing worden wel gevoerd en een aantal liefhebbers voert daarnaast nog fijngesneden rauwe groenten. Overtuig uzelf ervan dat de bloemen en groenten niet behandeld zijn met pesticiden, lori's kunnen daar extreem gevoelig voor zijn. Ook een bakje fijn vogelzaad kan aangeboden worden, sommige exemplaren nemen dit graag af en toe op.
Belangrijk te weten is dat lori's in het algemeen gevoelig zijn voor schimmels, al het voedsel moet steeds vers en schoon zijn. Zeker op warme dagen dient bv de nectar al na 3 of 4 uur ververst te worden (of op te zijn). Ook de bakjes en flesjes dient u goed schoon te houden.
Met daarnaast een beetje geluk kunnen Edwards lori's maar liefst 25 jaar oud worden.

Edwards lori's zijn holenbroeders, in het wild in natuurlijke holtes in bomen en andere grote planten. De pop legt normaliter 2 eieren per legsel, die na 24 dagen broeden, uitkomen. Beide ouders voeren de jongen vaak en veel en met 2 maanden vliegen ze uit en zijn ze zo goed als zelfstandig. De ouders begeleiden ze dan voornamelijk nog bij het zoeken naar geschikt voedsel, ze eten dan bijna helemaal zelf.
Jonge vogels zijn iets minder fel gekleurd dan volwassen vogels, waardoor ze net wat minder kwetsbaar zijn tot ze de gevaren van het woud kennen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.