allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Lophura edwardsi

Edwards Fazant - Lophura edwardsi - Edward's Pheasant

De Edwards Fazant is voor het eerst beschreven in 1895 en vernoemd naar zijn ontdekker Sir Edward Woolridge. Hij komt in het wild nog voor in Vietnam maar is helaas een bedreigde soort geworden door jacht voor consumptie en door het verdwijnen en vernietigen van leefgebieden, o.a. door de chemische vervuiling ten gevolge van de Vietnam-oorlog. In het jaar 2000 zijn voor het laatst exemplaren in het wild door onderzoekers gezien. Het aantal is in 2010 geschat op minder dan 1000 exemplaren.

In Europa zijn in het begin van de 20e eeuw slechts enkele Edwards Fazanten ingevoerd, door zeer gerichte kweek en door het bijhouden van stamboeken proberen dierentuinen en liefhebbers de vogels ondanks deze smalle genenpoel te behouden. Mogelijk zal ooit terugplaatsing in het wild nodig zijn.

Er is pas in 1975 één ondersoort beschreven, de Lophura edwardsi hatinhensis. Deze kenmerkt zich door witte veren aan de buitenkanten van de staart. De ondersoort leeft iets noordelijker en wordt door sommige deskundigen (met name door zoöloog Vo Quy, de ontdekker) aangeduid als de Vietnamese Fazant.

Deze fazant is rond de 60 cm groot en een echte woudvogel. Hij scharrelt het liefst tussen en onder dichte beplanting van dichte bamboebossen, alhoewel hij ook graag een zonnebad neemt. In de zon zijn de kleuren van vooral de haan zeer indrukwekkend, hoeveel tinten blauw en groen passen er in één vogel?

Edwards Fazanten zijn echte alleseters, ze eten zaden, bloemen en bloemknoppen, jonge bamboescheuten, spinnen, allerlei insecten, wormen en kleine reptielen. Eigenlijk alles wat ze maar te pakken krijgen.

In de broedtijd maakt de hen van takken en bladeren een goed verborgen nest op de grond, soms middenin een dichte bamboeplant. Ze legt om de dag een ei, gemiddeld 6 stuks. De eieren zijn 4 cm groot en zachtroze van kleur. Na 22 dagen broeden, komen de kuikens uit, deze zijn dan vrij donker, een prima schutkleur. De kuikens blijven een paar dagen in en om het nest voor ze goed kunnen lopen en ze houden zich al die tijd muisstil. Pas na 4 of 5 dagen gaan ze met de hen mee op voedseljacht.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.