allevogels


advertentieruimte

Ecuadoriaanse Parasolvogel Cephalopterus penduliger

Ecuadoriaanse Parasolvogel - Cephalopterus penduliger - Long-wattled Umbrellabird

De Ecuadoriaanse parasolvogel is een van de vreemdste vogels uit het geslacht Cotinga's. Tot de cotinga’s behoren vogels die heel erg van elkaar verschillen, de rode rotshaan bijvoorbeeld hoort er toe, maar ook de bijzonder vreemd ogende capuchonvogel.

Van de parasolvogel bestaan 3 ondersoorten;

  • de Ecuadoraanse parasolvogel (Cephalopterus penduliger)
  • de Amazone-parasolvogel (Cephalopterus ornatus)
  • en de Penseelparasolvogel (Cephalopterus glabricollis)

Parasolvogels komen uit Zuid-Amerika ze leven in bossen rond het Andesgebergte. De Ecuadoriaanse komt behalve in Ecuador ook voor in Colombia. Het is een een forse vogel, rond de 50 cm halen ze vaak wel. Het meest opvallend is de enorm grote bevederde lel aan de borst, vooral bij de mannetjes is deze zeer groot, soms wel 30 cm lang. Bij poppen blijft deze een stuk korter of ontbreekt zelfs geheel.

Het zijn echte omnivoren, ze eten alle soorten fruit die ze kunnen vinden. Met hun sterke haaksnavel hakken ze met gemak een gat in harde schillen, kleinere soorten slikken ze in een keer in. Ook eten parasolvogels allerlei insecten, kleine reptielen en zelfs slangen.

De voortplanting van deze vogels is al net zo merkwaardig als hun uiterlijk. De mannetjes verzamelen zich en baltsen dagenlang om een vrouwtje voor zich te winnen. Tijdens die balts zwaaien ze met hun lel door hun borst op te zetten, ondertussen verschillende grommende geluiden voortbrengend. Als een vrouwtje overstag gaat, volgen er verschillende paringen. Dit speelt zich allemaal af in het droge seizoen.

Nu komt het echt merkwaardige; pas maanden later, als het regenseizoen aanbreekt, zoekt het vrouwtje ergens diep in het bos een geschikte nestplek en bouwt ze een stevig nest van takken en bladeren. Pas dan is er voldoende dierlijk voedsel voorhanden om jongen groot te brengen. Ze legt eieren die ze zelf in haar lichaam in haar lichaam bevrucht heeft met het sperma dat vele maanden eerder is ingebracht. Ze broedt helemaal alleen en voedt ook zelf de jongen op. Pas als deze uitgevlogen en zelfstandig zijn komt ze weer tevoorschijn uit haar schuilplaats.

Parasolvogels zijn door het vele fruit dat ze eten, erg belangrijk voor de verspreiding van zaden van allerlei bomen. De pitten overleven de gang door het spijsverteringskanaal en worden door de vogels keurig verspreid gedeponeerd, zelfs voorzien van wat verse mest.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.