allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Eudyptula minor

Dwergpinguin - Eudyptula minor - Little Penguin

Wereldwijd komen er 17 soorten pinguïns voor, verdeeld over 6 geslachten. Elke soort heeft zijn eigen leefgebied, grofweg verdeeld over een cirkel rond de aarde net ten noorden van de Zuidpool. De dwergpinguïn is de kleinste van allemaal, ze zijn gemiddeld 35 cm groot. Met een gewicht dat varieert tussen de 1 en 2 kilo hebben ze wel de typische pinguïnvorm, kort en rond.

Er zijn 6 ondersoorten beschreven:

  • Eudyptula minor minor
  • Eudyptula minor albosignata
  • Eudyptula minor novaehollandiae
  • Eudyptula minor variabilis
  • Eudyptula minor iredalei
  • Eudyptula minor chathamensis
Deze kleine pinguïns leven voor de kust van Australië en de kusten van Nieuw Zeeland. Ze broeden op kleine eilanden. Ze brengen de dag door in zee, waar ze jagen op kleine vissen, voornamelijk sardines. Ook eten ze inktvissen en kleine krabben. In de avondschemering komen ze aan land en slapen ze in groepen in duinen en onder bomen en struiken. Op het land vallen ze in het donker nauwelijks op, doordat ze donker van kleur zijn op de rug. In het water vallen ze juist overdag niet op omdat de onderkant van het hele lichaam licht gekleurd is, zo zijn ze minder makkelijk te zien voor roofvissen.

Pinguïns smeren hun veren constant in met vet dat ze zelf afscheiden uit een klier op de stuit, zo zorgen ze dat hun verenpak isoleert en waterdicht blijft. Vlak voordat dwergpinguïns gaan ruien, eten ze zich extra vol, in de rui zijn ze namelijk niet waterbestendig. Ze ruien snel, meestal in 2 tot 3 weken en in die tijd kunnen ze niet het water in om te jagen. Ze blijven dan in holen verscholen en verliezen dan vaak wel de helft van lichaamsgewicht.

Dwergpinguïns zijn holenbroeders, ze zoeken een verlaten hol, een diepe kuil of een plekje onder een overhangende rots om een nest te maken. Ze schrapen wat gras bij elkaar en de pop legt 2 eieren. De ouders broeden om beurten en ook het voeren van de jongen is een gezamenlijke taak. De jongen blijven 2 weken onder de warme veren van de ouders zitten en zijn zelfstandig als ze zo'n 3 maanden oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.