allevogels


advertentieruimte

Phoeniconaias minor

Dwergflamingo - Phoeniconaias minor - The Lesser Flamingo

Flamingo's vormen met 3 geslachten en 6 soorten de familie Phoenicopteridae. De dwergflamingo is de enige soort van het geslacht Phoeniconaias, de andere twee zijn Phoenicoparrus en Phoenicopterus. Deze kleinste soort is voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Geoffroy Saint-Hilaire, in 1798 en komt voor in Afrika. Ze leven in zeer grote aantallen in zoutmeren en andere ondiepe wateren.

De dwergflamingo staat zoals alle flamingo's vaak op één poot, de wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit waarom ze dit zo vaak doen. Eén gedachte is dat het is om zich te koelen maar niet teveel tegelijk, zoals met 2 poten in het water zou gebeuren, een andere theorie is dat de vogels niet met twee poten willen wegzakken als de bodem te zwak is. Met één poot vrij, kunnen ze altijd nog loskomen.

Dwergflamingo's eten algen, wieren en kleine kreeftjes en garnalen, die ze uit het water filteren. Ze eten met de kop ondersteboven in het water, het water loopt de snavel weer uit en het fijne voedsel blijft achter en wordt doorgeslikt.

De broedplaatsen worden vaak bevolkt door enorme groepen, elk koppel bouwt van modder een heuveltje dat een stukje boven het water uitsteekt. Hierop legt de pop een ei dat door beide oudervogels in krap een maand wordt uitgebroed. Beide ouders voeren het jong, dat uitvliegt als het zo'n 4 maanden oud is.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.