allevogels


advertentieruimte

dwergduifje Columbina minuta minuta

Dwergduifje - Columbina minuta minuta - Plain-breasted Ground-Dove

Het dwergduifje, ook wel gronddwergduifje genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Daar leeft hij op de savannes, in tropische en subtropische oerwouden en op uitgestrekte graslanden en verwaarloosde akkers.
Dit dwergduifje is de op één na kleinste duivensoort, alleen de dwergfruitduif is nog iets kleiner. Van snavel tot staartpunt meet het dwergduifje slecht 14 cm en hij weegt rond de 25 gram.

Opvallend zijn de paarsblauwe vlekjes op de vleugels, de lichaamskleur zit tussen roze en bruin in de kop is lichtgrijs. De smalle oogring is wit. Er is nauwelijks uiterlijk verschil tussen de doffer en de duivin te zien.

Als voeding is tropisch zaad geschikt, aangevuld met wat witzaad en onkruidzaden. Omdat duiven de zaden niet pellen maar heel inslikken, is de constante aanwezigheid van maagkiezel en grit noodzakelijk.

Dwergduifjes scharrelen graag over de grond, als even kan, nemen ze daar ook graag een zonnebad. Het zijn echte zonliefhebbers.

Dwergduifjes maken hun nest van takjes tussen hoog gras of kreupelhout. De duivin legt twee eitjes. Na 13 dagen broeden komen de jongen uit. Vaak verlaten de jongen het nest al na 12 of 13 dagen, ze zijn dan nog erg kwetsbaar, pas op als u ook grondvogels hebt lopen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.