allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Buceros bicornis

Dubbele neushoornvogel - Buceros bicornis - Great Hornbill

Dubbele neushoornvogels zijn de grootste onder de neushoornvogels, ze kunnen wel 135 cm lang worden, vooral de mannen. De vrouwtjes blijven ietsje kleiner. De grote knobbel op de snavel dient als klankkast om het toch al bijzonder harde geluid dat ze maken nog te versterken. Met dat geluid houden de vogels contact met soortgenoten. Een paar uurtjes luisteren in bv Avifauna leert dat ze heel wat verschillende klanken kunnen laten horen. Behalve een alarmroep is er ook een roep waaraan de partners elkaar herkennen. In het wild leven ze in groepen hoog in de bomen, vandaar dat ze graag op geluid de partner terugvinden. Een koppel heeft zelfs een paar eigen geluiden met een betekenis die alleen zij kennen. De vondst van een extra lekker hapje of van een perfecte nestholte weten ze prima duidelijk te maken aan elkaar.

Deze grote vogels leven in het zuiden en zuidoosten van Azië, zoals gezegd boven in de bomen. Ze wonen vaak in grote groepen in voor de mens ontoegankelijke wouden. Ze leven van alles wat het woud hen aan voedsel te bieden heeft, vruchten, veel vijgensoorten onder andere, maar ook kleine dieren. Vogels, knaagdieren, grote insecten, reptielen en zelfs kleine zoogdieren zijn niet veilig voor ze, alles wat naar binnen past, wordt gegeten.

De zeer sociale groepsdieren zijn wel monogaam, ze vormen paren voor het leven. Dat moet ook haast wel want in de broedtijd moet de pop volledig op de man kunnen vertrouwen. De pop legt haar eieren namelijk in een ruime holte in een boom die door de man bijna helemaal wordt dichtgemetseld als zij er in zit. De pop en het nest zijn zo optimaal beschermd, maar de pop is wel afhankelijk van de man die hele tijd. Hij moet namelijk zorgen dat eerst de pop en daarna ook de jongen constant van voedsel worden voorzien.

Daarvoor laat hij een smalle spleet open, waar precies de snavelpunten van man en pop door passen. Door die spleet geeft hij in de loop van het broedproces heel behoedzaam vele kilo's voedsel het nest in. De pop legt meestal 2 eieren, die een maand bebroed worden. De jongen zijn grote eters, dus de klus voor de man is beslist niet te onderschatten. Als de jongen twee weken oud zijn, hakt de pop de dichtgemetselde ingang open en kruipt het nest uit. De jongen maken het snel weer dicht, voornamelijk met hun eigen mest.

In deze periode verandert ook de samenstelling van het menu ingrijpend. De jongen worden met hoofdzakelijk dierlijk voedsel grootgebracht. De man en de pop veranderen dan van vreedzame fruiteters in een beducht jagerspaar. Hoewel neushoornvogels normaliter maar zelden op de grond komen, worden in deze periode wel uitstapjes naar beneden gemaakt, knaagdieren blijken een voedzame prooi te vormen namelijk. In een soort keelzak kunnen de vogels wel een pond voedsel vervoeren.

Tot slot een leuk bericht over het koppelen van deze reuzen.

Neushoornvogels houden er niet zo van om te worden uitgehuwelijkt en maken daarom liever zelf de keuze. Tot voor kort huwelijkten dierentuinen vogels die genetisch bij elkaar pasten uit, maar omdat dit niet echt werkte, moest er een verandering komen. Het vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn besloot daarom een Europees relatiebureau voor de vogels te starten. Daarbij krijgen de vogels zelf de kans hun partner te kiezen.

Dierentuinen uit Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk gaan meedoen aan deze datingservice. Daarbij mogen de vrouwtje een week naar de mannetjes een daarna mogen de mannetjes naar de vrouwtjes. Daarbij zullen de vogels met camera's worden gevolgd. Als er tekenen van liefde tussen twee vogels zijn, mogen ze nog een week aan elkaar wennen. Als ze daarna nog steeds zoveel voor elkaar voelen, mogen ze bij elkaar blijven in één van de deelnemende dierentuinen.
Bron Blik op Nieuws

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.