allevogels


advertentieruimte

Wij hebben heelas geen foto van deze fraaie vogel, u wel?

Dubbelbandzandhoen - Pterocles bicinctus - Double-banded Sandgrouse

De dubbelbandzandhoen is een van de 14 soorten zandhoenders binnen het geslacht Pterocles, daarnaast zijn er nog 2 in het geslacht Syrrhaptes (deze hebben ook veren op de tenen, de andere soorten niet). Zandhoenders behoren tot de familie Pteroclididae. Onze dubbelband is voor het eerst beschreven door Temminck, in 1815. Er zijn nu 3 ondersoorten bekend:

  • Pterocles bicinctus bicinctus
  • Pterocles bicinctus ansorgei
  • Pterocles bicinctus multicolor
De vogels komen voor in Centraal- en Zuid-Afrika en in Azië.

Het leefgebied van deze zandhoenders bestaat uit zeer droge gebieden, vaak woestijnen en halfwoestijnen met stukken met kort gras. Tegenwoordig leven ze ook vaak in de dorre gebieden rond plantages. Ze zijn zeer goed aangepast aan de hoge temperaturen die daar vaak voorkomen, hun verenpak is erg dik en isoleert prima. Ook hebben ze aan één keer drinken per dag voldoende. Een grappig detail: als ze jongen hebben, maken de ouders hun borst nat (letterlijk). De kuikens kunnen dan nog een aantal keren water uit de borstveren zuigen in de loop van de dag.

Het voedsel bestaat voornamelijk uit zaden, veelal boomzaden, wilde peulvruchten, zaden van de harige doornappel en daarnaast larven van grote motten. Veel van het vocht dat de vogels nodig hebben, komt uit het voedsel, ze drinken maar af en toe.

In de broedtijd begint het mannetje met baltsen, hij draait dan rondjes voor de hen, met zijn kop vlakbij de grond en zijn staart gespreid omhoog. Na diverse paringen bouwt de hen een nest, nou ja, ze maakt een kuiltje in de grond, dat is het wel. Soms sleept ze er wat gras bij maar meestal is een verscholen plekje al voldoende geschikt, dan wordt er helemaal niets aan nestbouw gedaan.
3 Eieren zijn normaal per legsel, de oudervogels broeden ze om beurten uit in ruim 3 weken. De jongen zijn nestvlieders en lopen met de ouders mee zodra ze opgedroogd zijn. Ze groeien zeer snel en kunnen vliegen als ze net een maand oud zijn. Vaak blijven de jongen een krap jaar bij de ouders in de buurt voor ze zelf een partner zoeken.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.