allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Garrulax ocellatus

Druppelgaailijster - Garrulax ocellatus - Spotted Laughingthrush

De druppelgaailijster is weer zo'n vogel waar de deskundigen al jaren over discussiëren. Hij is ontdekt in 1831 door Vigors, een Ierse zoöloog en al sinds die tijd is de indeling en naamgeving voer voor discussie. De laatste ontwikkeling is dat hij ingedeeld is in het geslacht Ianthocincla, als Ianthocincla ocellata, maar veel toonaangevende instituten hebben dit nog niet erkend of overgenomen.
Zoals u misschien van ons gewend bent inmiddels, die discussie laten wij voor wat het is. Wèl interessant is dat de vogel bij ornithlogen en liefhebbers bekend is onder verschillende namen, niet alleen in het Nederlands maar ook in het Engels en vooral dat laatste komt niet heel vaak voor. Hier een opsomming van ons bekende namen:
Druppelgaailijster, bonte gaailijster, gevlekte gaailijster, koekoeksgaailijster en in het Engels Spotted Laughingthrush, White Laughingthrush en White-spotted Laughing Thrush.

Druppelgaailijsters zijn ruim 30 cm groot en er is geen zichtbaar verschil tussen man en pop. Mannen kunnen erg fraai zingen. Binnen de soort bestaan wel forse kleurverschillen, vermoedelijk veroorzaakt door het verschillende voedselaanbod in hun grote verspreidingsgebied. Er zijn inmiddels 4 ondersoorten erkend:

  • de nominaatvorm Garrulax ocellatus ocellatus
  • Garrulax ocellatus artemisiae
  • Garrulax ocellatus griseicauda
  • Garrulax ocellatus maculipectus

Deze fraaie gaailijsters komen voor in China en Nepal en omringende streken. Ze leven op berghellingen in vochtige tropische en subtropische bossen en leven voornamelijk op de grond en in de onderlaag van de dichte begroeiing. Hun poten zijn speciaal sterk ontwikkeld om op de grond te lopen en door struiken te klimmen. Ze kunnen echter wel degelijk vliegen maar het lijkt of zich graag een beetje verborgen houden.

Meestal in groepen struinen druppelgaailijsters de bodem af naar voedsel. Dat kan zeer veelzijdig zijn, ze eten zaden en vruchten, wormen, allerlei insecten en larven.

De vogels broeden in goed verstopte zelfgebouwde nesten in dicht struikgewas, laag bij de grond. De pop bouwt het nest en bevestigt het tussen wat grashalmen of takjes en als het niet meer dan een slordig kommetjes is, legt ze twee eitjes. De pop broedt meestal zelf de eitjes uit, heel soms wisselt de man haar af. Zodra er jongen geboren zijn, is het wel de taak van beide ouders, ook de man helpt dan zeer actief mee met voeren. De jongen worden helemaal kaal geboren maar groeien zo snel dat ze al uitvliegen als ze net 16 dagen oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.