allevogels


advertentieruimte

Driekleur papegaaiamadine

Driekleur papegaaiamadine - Erythrura trichroa - Bleu-faced Parrot Finch

De Driekleur papegaaiamadine is met ongeveer 13 cm de grootste van de papegaaiamadines. Hij komt in het wild voor op verschillende eilanden in de Indische archipel. Daar leven grote groepen in de dichte beplanting zodat we kunnen stellen dat het een echte kolonievogel is.
Met voldoende ruimte (ze zijn erg actief) kunt u deze fraaie vogels dus ook prima in een groep houden.

Vaak is er verschil te zien tussen man en pop, de pop is over het algemeen wat minder fel gekleurd, vooral in het blauwe masker, terwijl dat masker bij de man ook meestal verder doorloopt.

Omdat het snelle en actieve vogels zijn adviseren wij een ruime kooi of volière, bij te krappe huisvesting vervetten ze snel. Als u ze buiten wil houden, is voldoende beschutting en een verwarmd nachthok een pré, niet alle exemplaren kunnen tegen de combinatie van vocht en kou in ons land.

Driekleur papegaaiamadines zijn echte alleseters. Als basis is goed tropisch zaad prima geschikt maar dat mag beslist worden aangevuld met gras- en onkruidzaden. Wat universeelvoer voor de behoefte aan dierlijke eiwitten en als er jongen zijn eivoer, buffalowormpjes en/of pinky's (vliegenmaden).

Vogels die veel eten moeten ook zeer regelmatig maagkiezel en grit kunnen opnemen, dus dat dient altijd aangeboden te worden.

Let op met eivoer
Een veelgehoord klacht bij de driekleurpapegaaiamadine is dat de vogels aan een mysterieuze ziekte kunnen lijden, waarbij ze er belabberd uitzien, soms evenwichtsproblemen kunnen hebben, dik zitten, traag reageren, enz. De vogel gaat echter niet (snel) dood.
Dit kan het gevolg zijn van eiwit-vergiftiging. Als driekleurpapegaaiamadines eivoer krijgen aangeboden, kunnen ze de neiging krijgen hier veel meer van te eten dan voor deze vogels gezond is. De vogel mag dan geen eivoer meer krijgen. De situatie blijft dan vaak stabiel of verbetert iets, maar de échte verbetering komt pas als de vogel door een rui heen komt. Een tip dus: eivoer in zeer beperkte mate!

Badderen is een van de lievelingsactiviteiten, wat de vogels betreft meerdere keren per dag, het hele jaar door. Zo houden ze hun fijne haarbevedering in conditie.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.