allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Amblyospiza albifrons

Dikbekwever - Amblyospiza albifrons - Thick–billed weaver

Beide namen voor deze soort (Dikbekwever en Witvoorhoofdwever), zijn perfect gekozen voor deze soort. Ze geven de karakteristieke kenmerken van deze soort prima weer.
Dit is een forse soort en beide geslachten meten maar liefst 18 centimeter. De man kenmerkt zich door het witte voorhoofd en de witte vlek op de vleugel. De nominaatvorm van deze soort is bruin, maar er zijn ondersoorten waarin de mannen bijna tegen het zwart aanzitten. Het witte voorhoofd en vleugelvlek blijft in alle ondersoorten gelijk. De snavel en poten zijn zwart.

De pop is goed te onderscheiden van de man. Haar snavel is geel tot ivoorkleurig en de keel, borst en buik zijn wit tot zeer lichtbruin met donkere verticale strepen. De vleugels en staart zijn egaal bruin, evenals de kop. Dezelfde kleur als de man. Ook hier geldt de variatie in kleur tussen de verschillende ondersoorten. De poten zijn zwart.

Bij deze soort hebben de mannen slechts een kleine variatie in hun kleed, gedurende de periode buiten het broedseizoen. Alleen het witte voorhoofd ontbreekt namelijk. De kleur van het voorhoofd heeft dan dezelfde kleur als de rest van de vogel. De pop verandert niet in uiterlijk buiten het broedseizoen.

Op de site van de Werkgroep voor Ploceidae staat een prachtig artikel over deze vogel. In overleg met deze werkgroep laten we u hier alleen het eerste stukje van het artikel en eigen foto's zien.

Lees het hele artikel op www.ploceidae.eu

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.