allevogels


advertentieruimte

Desmarest vijgparkiet

Desmarest vijgparkiet - Psittaculirostris desmarestii - Desmarest's Fig Parrot

De Desmarest komt net als de andere vijgparkiet voor op Irian Yaja, Papoea Nieuw-guinea en een aantal omringende eilanden en kent de volgende ondersoorten:

  • Psittaculirostris desmarestii intermedia - Van Oorts vijgparkiet
  • Psittaculirostris desmarestii occidentalis - Westelijke Desmarest vijgparkiet
  • Psittaculirostris desmarestii blythii - Wallece vijgparkiet
  • Psittaculirostris desmarestii godmanii Godman's vijgparkiet
  • Psittaculirostris desmarestii cervicalis - Zuidelijke vijgparkiet

De Westelijke Desmarest wordt het meest gehouden, maar ook de nominaatvorm wordt in gevangenschap gehouden. Het is van groot belang dat deze twee soorten niet gekruist worden, om de soorten zuiver te houden.

Het verschil tussen de nominaatvorm en de westelijke is goed waarneembaar. De nominaatvorm heeft groene wangen met mogelijk een gele aanslag, terwijl bij de westelijke soort de wangen geel zijn.

De voeding bestaat hoofdzakelijk uit fruit. Uiteraard moet de vogel dagelijks beschikken over vijgen, 3 per vogel, bij kleine vijgen zelfs een paar meer. De rest van het fruit dient in kleine partjes te worden aangeboden.

Verder dient met regelmaat wat extra vitamine K te worden toegediend, dit voorkomt, bij broedende poppen, bloedingen, maar ook andere ongemakken worden hierdoor voorkomen. Ook is het raadzaam om regelmatig verse takken aan te bieden, dit voorkomt overmatige snavelgroei.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.