allevogels


advertentieruimte

Psittacula derbyana

Derbyanparkiet - Psittacula derbyana - Derbyan Parakeet or Lord Derby's Parakeet

De derbyanparkiet is verwant aan de halsbandparkiet, de grote alexanderparkiet en de rozeborstbaardparkiet. Het geslacht psittacula bevat 12 soorten. De derbyan is in 1852 ontdekt door Fraser en genoemd naar de geldschieter van de expeditie, de Engelse lord Derby. Het is een stevige parkiet met robuuste lichaamsvorm en hij is rond de 40 cm groot. Er bestaat veel variatie in de kleur van deze parkieten, dit is vooral afhankelijk van het voedselaanbod in de streek waar ze leven.

De derbyanparkiet komt van oorsprong uit Zuidoost Azië, en wordt ook wel Tibetaanse derbyanparkiet genoemd. In China komt een iets kleinere versie van deze vogel voor, die van onderzoeker Rana in 2001 naam de Psittacula derbyana chinensis kreeg. Niet overal wordt deze als ondersoort erkend van de derbyan.
Man en pop zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Niet alleen is de man veel kleurrijker, maar het meest opvallend is wel de felgekleurde snavel. De pop is wat rustiger van kleur en heeft een zwartgrijze snavel.

Derbyanparkieten leven in de bergen, in hooggelegen bossen. Dit zijn vaak dennenbossen en bossen met hoge coniferen. Ze komen zelden onder de 1000-metergrens. Het hele jaar leven ze in flinke groepen, die met veel kabaal contact met elkaar houden.
Ze eten fruit, zaden, bessen, bladknoppen, bloemen en nectar en de bast van jonge takken. Behalve in de bomen zoeken ze hun voedsel ook vaak op de bosbodem. Waar hun leefgebied gecultiveerd is, doen ze zich ook tegoed aan landbouwgewassen.

Als nestplaats gebruiken derbyans vaak verlaten holen van spechten, die ze met hun sterke snavels op maat maken. Van takken en bladeren knaagt de pop een laag die als vocht vasthoudende bodembedekking fungeert. De pop legt per legsel 3 eieren en ze broedt die zelf uit. Na 3 weken komen de jongen uit en de pop voert ze zelf, terwijl de man haar voedsel brengt. De man komt zelden in de nestholte.
De jongen klimmen het nest uit als ze 50 dagen oud zijn en worden dan nog haast een half jaar door beide ouders (bij)gevoerd. Pas als jonge vogels 2 jaar oud zijn, begint de snavel bij de mannetjes te verkleuren. De vogels zijn geslachtsrijp als ze ruim 3 jaar oud zijn en in het wild worden ze gemiddeld 20 jaar oud.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.