allevogels


advertentieruimte

Cuba trogon - Priotelus temnurus - Cuban Trogon or Tocororo

De Cuba trogon komt alleen op Cuba voor (is dus endemisch) en het is de nationale vogel van Cuba. Hij is beschreven door Temminck, in 1825. Hij is 27 cm lang.
De Cuba trogon kan verschillende geluiden laten horen, vaak is het een herhaald "tocotocotoro", dat is dan ook een van de inheemse namen voor deze vogel. Ook brengt hij een klagelijk geluid voort dat zeer ver draagt en waarvan je geen idee hebt van welke kant het geluid komt. Dat laatste wordt nog versterkt doordat ze bijna altijd in de schaduw leven, in dichte wouden.

Deze trogons kunnen, ondanks hun formaat, stil hangen als waren het nectarvogeltjes. Op deze manier kunnen ze stuifmeel en nectar uit bloemen halen. Hun tong is vergelijkbaar met die van lori's en eindigt in een soort kwastje. Ook eten ze verschillende soorten fruit en insecten.

Trogons leven gewoonlijk in koppels. Ze maken zelf geen nest maar gebruiken verlaten spechtennesten of natuurlijke holtes in bomen. De pop legt doorgaans 3 wit-blauwe eieren.
Zodra er jongen zijn, veranderen de vogels hun eetpatroon drastisch. Ze eten dan ineens voor 90% dierlijk voedsel, voornamelijk rupsen. Heel apart; ze eten dan zelf alleen de kleine rupsen, de grote voeren ze aan de jongen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.