allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Coscorobazwaan - Coscoroba coscoroba - Coscoroba Swan

De Coscorobazwaan is al in 1782 beschreven door de Chileense ornitholoog Juan Ignacio Molina, maar heeft diverse deskundigen jarenlang bezig gehouden. Het blijkt uiteindelijk een zwanensoort, maar hij mist een aantal belangrijke kenmerken van deze groep vogels. Hij is kleiner dan alle zwanen in het geslacht Cygnus, hij mist de onbevederde "wangvlek" en zijn poten zijn in verhouding langer dan die van de andere zwanen. Tot slot, ook het geluid dat hij maakt, lijkt meer op dat van een gans dan van een zwaan. Een leuke puzzel dus voor ornithologen.

Coscorobazwanen leven in moerasgebieden en grote meren in het zuiden van Zuid-Amerika, meestal in laaglanden. Toch zijn er ook groepen gezien in bergmeren tot op hoogtes van meer dan 3000 meter.
De meest zuidelijk levende populaties trekken in de winter naar het noorden om de ergste kou te ontwijken. Meer centraal levende groepen trekken niet.

Met zijn ruim 90 cm is het de kleinste zwaan, vrouwtjes blijven zelfs ruim onder die grootte. Dat is meteen ook het enig zichtbare verschil tussen de geslachten.
De snavelkleur kan variëren van felrood tot lichtoranje en ook in de oogkleur komt veel variatie voor, deze kan geel, oranje of zelfs bruin zijn. Toch zijn er nooit ondersoorten beschreven, er blijkt gewoon veel variatie mogelijk binnen de nominaatvorm.

De coscorabazwaan is een echte omnivoor, hij eet waterplanten, grassen en kruiden, schaal- en schelpdieren, insecten en vis. In de snavel zit een harde knobbel waarmee de vogels zelfs de schelpen van mosselen kunnen kraken. Fijn voedsel zeven ze uit het water door dat uit een bijna gesloten snavel te persen, het voedsel blijft dan hangen in de gekartelde snavelrand.

Het begin van de broedtijd is vooral voor jonge mannetjes een zeer inspannende tijd. Om een partner voor het leven te bekoren, moeten zij langdurig indrukwekkende baltsvluchten en -dansen uitvoeren. Koppels die al langer samen zijn, houden het veel eenvoudiger en verspillen zo praktisch geen energie. De koppels verdedigen alleen of met enkele paren een fors territorium waar verder geen andere soortgenoot welkom is. De mannetjes bouwen een nest, meestal niet meer dan een kuil in de vegetatie. Dit kan op een eilandje zijn, maar ook in het gras langs een meer of op drijvende waterplanten.

Na diverse paringen, die op het water plaatsvinden, legt het vrouwtje haar eieren, maar niet voordat zij het nest bekleed heeft met haar eigen donsveren. Een enkel legsel kan bestaan uit wel 8 eieren. Ze broedt de eieren alleen uit en als ze even van het nest gaat om te eten, bedekt ze het legsel met bladeren zodat ze niet opvallen.
Na 6 weken broeden, komen de jongen ter wereld als echte nestvlieders. Ze kunnen zwemmen en zelf eten zodra ze opgedroogd zijn na de geboorte. Vader en moeder bewaken en beschermen ze en brengen ze naar voedselrijk ondiep water. Ze woelen vaak met hun poten de bodem en de waterplanten los, waar dan allerlei kleine insecten uit komen die de jongen kunnen eten. De grijze, gestreepte jongen groeien de eerste maand snel, maar het duurt toch nog vrij lang voor ze helemaal kant en klaar zijn. Zo kunnen ze pas vliegen als ze ruim 4 maanden oud zijn. Al die tijd beschermen de ouders ze en deze gaan meteen in de rui. Deze rui gaat zeer snel, binnen 4 weken moet een compleet nieuw verenpak klaar zijn, want tijdens de rui zijn deze zwanen bijzonder kwetsbaar, ze kunnen dan namelijk niet vliegen.

Coscorobazwanen kunnen 20 jaar oud worden, in gevangenschap zelfs nog veel ouder.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.