allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Oriolus chinensis

Chinese wielewaal - Oriolus chinensis - Black-naped Oriole

De Chinese wielewaal leeft in China, Korea, Java en op de Filipijnen. Hij heeft net als zijn Europese tegenhanger een overwegend gele kleur, maar hij onderscheidt zich door zijn bredere zwarte streep boven het oog. Hij is 24 tot 28 centimeter lang. De Chinese wielewaal kent diverse ondersoorten:

  • Chinese wielewaal (Oriolus chinensis chinensis)
  • Oriolus chinensis diffusus
  • Oriolus chinensis andamanensis
  • Oriolus chinensis macrourus
  • Oriolus chinensis suluensis
  • Oriolus chinensis melanisticus
  • Oriolus chinensis sangirensis
  • Oriolus chinensis formosus
  • Oriolus chinensis celebensis
  • Oriolus chinensis frontalis
  • Oriolus chinensis oscillans
  • Oriolus chinensis boneratensis
  • Oriolus chinensis mundus
  • Oriolus chinensis sipora
  • Oriolus chinensis richmondi
  • Oriolus chinensis insularis
  • Oriolus chinensis broderipi
  • Oriolus chinensis maculatus
  • Oriolus chinensis lamprochryseus
In tegenstelling tot wat vroeger werd aangenomen, is de Chinese wielewaal erg dominant en vaak zelfs agressief. Hij rooft eieren uit nesten van andere vogels en pikt nesten in zelf in te broeden. Door zijn opvallende geluid hoor je hem vaak, maar je ziet hem dan niet. Dit komt omdat hij vrij hoog in de bomen leeft.

Uit grashalmen en kleine twijgjes wordt in een vork van takken, een slordig komvormig nest gebouwd. Hierin legt de pop 2 tot 3 eieren, die gedurende 14 dagen worden bebroed. De jongen worden door beide ouders gevoerd en verlaten na een dag of 19 het nest. Na het uitvliegen duurt het nog bijna een jaar voordat de jongen volledig op kleur zijn. Na ongeveer 2 jaar zijn de vogels geslachtsrijp, maar mannetjes vaak pas in het derde jaar.

Het voedsel van de Chinese wielewaal bestaat uit kevers, krekels en sprinkhanen en bessen en vruchten. In het begin krijgen jonge vogels insecten zonder hard pantser, maar ze krijgen ook bessen en vruchten. Mocht een bes of een vrucht te groot zijn, dan wordt deze door de ouder kapot gebeten en laat hij het sap in de bek van de jonge vogel lopen. Als de jongen wat ouder worden, wordt langzaamaan over gegaan naar insecten met een hard pantser.
Het geniet dan ook de voorkeur deze vogels veel insecten te voeren, daar er een grote behoefte is aan dierlijke eiwitten.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.