allevogels


advertentieruimte

Chinese dwergkwartel

Chinese dwergkwartel - Excalfactoria chinensis - Bleu-breasted Quail

De Chinese dwergkwartel komt in het wild voor in Zuid-Oost Azië en Australië. Hij is ongeveer 13 cm lang. Het is een uitgesproken grondvogel, alleen bij gevaar springt hij omhoog en hij kan dan erg hoog vliegen. Het neerkomen gaat wat minder soepel, meestal met een doffe plof.

De haan en de hen onderscheiden zich duidelijk, alleen de haan heeft de witte keelvlek. Ook is de haan veel kleuriger.

De Chinese dwergkwartel is vreedzaam, ook tegenover kleinere vogels, hij scharrelt op z'n gemak op de bodem zijn kostje bij elkaar. Alleen omdat de haantjes tijdens de broedtijd een territorium verdedigen, is het beter om er geen andere grondvogels bij te houden.

Chinese dwergkwartels zijn prima bestand tegen ons klimaat als ze maar droog en tochtvrij kunnen zitten tijdens regen of kou. Wat lage beplanting kan prima als schuilplekje dienen, wilde grassen zijn hier zeer geschikt voor.

Ook deze vogels dient u te voorzien van voldoende en afwisselend voedsel, met alleen de restjes doet u deze vogels beslist tekort. Tropenzaad, alle soorten onkruidzaden en speciaal in de broedtijd wat eivoer voldoen prima. Daarnaast dagelijks wat meelwormen of buffalowormen.
Kwartels eten hun zaden zonder ze te pellen, grit en maagkiezel moeten daarom altijd ruim beschikbaar zijn, daar malen ze de zaden mee fijn.

Voor de verzorging van het verenpak maken dwergkwartels graag gebruik van een zandbadje, een open plekje met fijn, droog zand is daarom aan te raden. Op deze manier ontdoen ze zich ook van eventueel ongedierte.

Chinese dwergkwartels, prachtige, gezellige vogels maar zeker niet alleen afvalopruimers, ze verdienen het goed verzorgd te worden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.