allevogels


advertentieruimte

Eophona migratorius migratorius

Chinese appelvink - Eophona migratorius migratorius - White-winged Grosbeak

De Chinese appelvink is een forse, stevige vogel van ongeveer 20 cm groot. Hij komt uit het oosten van Azië, uit de ruige en koude streken. Hij is verwant aan de Europese appelvink.
De man heeft een zwarte kop, de pop is overwegend grijs.

Chinese appelvinken zijn anders dan hun formaat en robuuste snavel op het eerste gezicht doet vermoeden, vreedzame vogels, die ook in een gezelschapsvolière gehouden kunnen worden. Onder andere vanwege hun formaat vragen ze uiteraard wel behoorlijk wat ruimte, het zijn echte viegers.

Ze eten allerhande grove zaden, onkruiden, bessen en diverse soorten fruit. Met name in de broedtijd hebben ze ook dierlijke eiwitten nodig, dat kan bestaan uit meelwormen, krekels, sprinkhaantjes en spinnen.

Omdat ze zaden combineren met fruit, hebben ze een snelle spijsvertering, ze moeten daarom echt continu de beschikking hebben over grit en maagkiezel.

Chinese appelvinken bouwen een nest vlak boven de grond, soms zelfs op de grond, en "nest" is een wat groot woord. Het is niet meer dan een bekleed kuiltje. De pop legt 3 of 4 eieren, die ongeveer 14 dagen door de pop bebroed worden. De man broedt meestal niet mee maar zorgt wel goed voor de pop.
Al na ruim twee weken vliegen de jongen uit en rond dag 5 kunnen ze geringd worden met ringen van 3,5 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.