allevogels


advertentieruimte

Ceresamadine

Ceresamadine - Aidemosyne modesta - Cherry Finch or Plumheaded Finch

Ceresamadines komen oorspronkelijk uit de binnenlanden van Oost-Australië, waar ze leven in vlakke open gebieden en rond moerassen. Ze leven daar in grote groepen, gelukkig ook nu nog. De Ceresamadine is een zeer sociale vogel, die ook samen met andere soorten gehouden kan worden.

Man en pop zijn uit elkaar te houden doordat de man een zwarte keelvlek heeft, de pop niet. De pop heeft daarentegen een dun wit oogstreepje. Beide geslachten hebben een karmijnrood "kapje". De ceresamadine is in het wild ongeveer 11 cm groot, in de standaardeisen van de NBvV wordt echter een vogel van minimaal 12 cm gevraagd.

Deze kleine schoonheidjes kunt u verwennen met allerlei soorten lekkers, ze lusten echt bijna alles. Naast tropisch zaad en graszaden eten ze ook graag groenvoer, diverse soorten fruit en universeelvoer. Ook buffalowormpjes worden graag gegeten.
Ceresamadines zijn echte waterliefhebbers, behalve dat ze vaak drinken, badderen ze ook graag, liefst dagelijks.

Ceresamadines zijn actieve en beweeglijke vogeltjes die wel graag wat beschutting hebben, bijvoorbeeld in de vorm van (kunst)groen. Daarin of -tussen bouwen ze ook graag hun nestje en ze zijn niet kieskeurig wat nestkast betreft, een hafopen kastje voldoet over het algemeen prima. Ze slapen ook vaak in een nestkastje.

De pop legt per legsel 5 of 6 eitjes die afwisselend door de man en pop bebroed worden, soms broeden ze zelfs tegelijk. De eitjes komen na 12 of 13 dagen uit en de jongen worden dan ook door beide ouders gevoerd.
Ceresamadines staan er bekend om dat ze nogal snel verstoord raken tijdens het broeden, maar waarschijnlijk omdat ze inmiddels al erg lang gekweekt worden, valt dat in de praktijk vaak erg mee.

Na drie weken vliegen de jongen uit en bij Ceresamadines mag u dat letterlijk nemen, ze kunnen dan ook al heel behoorlijk vliegen. De jongen worden nog eens zo'n drie weken door de ouders gevoerd voor ze zelfstandig zijn. Bij meerdere koppels bij elkaar is al vaak waargenomen dat meerdere vowaseen vogels de jongen voeren, niet alleen hun eigen.

Nog een interessant feitje; als u Ceresamadines samenhoudt met diamantvinken, kan u opvallen dat de diamantvinken de ceressen nauwelijks verjagen als ze zelf een nest hebben. Diamantvinken eisen normaal gesproken een territorium op van ongeveer een meter rond hun nest, dat ze behoorlijk fel kunnen verdedigen. Ceresamadines kunnen vreemd genoeg probleemloos vlak naast het diamantvinknest een nest maken.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.