allevogels


advertentieruimte

Tadorna ferruginea

Casarca - Tadorna ferruginea - Ruddy Shelduck

De casarca leeft in het zuidoosten van Europa, maar ook in het noordwesten van Afrika, Centraal Azië en het zuidwesten van China. Hij bewoont de meren, moerassen en rivierdelta's. De casarca is geen echte eend, maar een halfgans.

Het voedsel van de casarca bestaat hoofdzakelijk uit (water)planten, maar hij is wel een omnivoor, dus ook vissen, kikkers, insecten en wormen komen voor op de menukaart.

Broeden doet deze halfgans in holen. Dit kan een boomholte zijn, maar holtes in ruïnes of rotswanden zijn ook zeer geschikte lokaties om te broeden. Er worden gemiddeld per legsel 10 eieren gelegd, die om de dag worden gelegd. De eieren worden alleen door de het vrouwtje bebroed, terwijl de woerd de wacht houdt in de buurt van het nest. Na 27 tot 29 dagen komen de jongen uit. Na ongeveer 8 weken zijn de jongen volwassen. Jonge casarca's lijken op het volwassen vrouwtje, echter de voorvleugels zijn nog grijs in plaats van wit.

Het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje is goed te zien. het vrouwtje heeft een witte vlek op haar kop en in de broedtijd mist zij de zwarte halsband. Casarca's zijn met 2 jaar geslachtsrijp, maar dit wil niet zeggen dat ze allemaal gelijk in het 2e jaar beginnen met eieren leggen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.