allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Aix sponsa

Carolina-eend - Aix sponsa - North-American Wood duck

De carolina-eend is één van de twee soorten binnen het geslacht Aix, de ander is de mandarijneend. Hij is rond de 48 cm groot en vooral de woerd is in het broedseizoen spectaculair gekleurd. Het vrouwtje is overwegend grijs met bruin en beige. Buiten het broedseizoen verliest de woerd veel van zijn kleur, maar door het roze aan de snavel blijft hij duidelijk herkenbaar.
Er zijn geen ondersoorten bekend en ook geen kruisingen met de toch sterk verwante mandarijneend.

Deze eend werd voor het eerst beschreven door Linnaeus, in zijn in 1758 verschenen werk Systema Naturae. Deze eend komt voor in Canada en het noorden van de Verenigde Staten. In de winter trekt hij naar het zuiden, tot aan Midden-Amerika. Carolina-eenden leven in rustig water in bossen, in door bomen omgeven grote meren en in langzaamstromende rivieren.

Het voedsel van carolina-eenden bestaat voornamelijk uit plantaardig materiaal. Ze eten waterplanten, grassen, eendenkroos, kruiden en allerlei zaden. Tijdens het zeven van het voedsel uit het water (vooral tijdens het eendenkroos eten) vangen ze ook veel kleine waterdiertjes. Ze jagen hier niet specifiek op, maar het vormt wel een belangrijke bron van dierlijke eiwitten, speciaal nuttig net voor en in de broedtijd. Alsof het zo bedacht is, het kroos groeit massaal precies op het moment dat de broedtijd aanbreekt, of andersom. :-)

Carolina-eenden zijn uitstekende vliegers, ze zijn ook zeer wendbaar. Ze zitten graag in bomen, ze vinden er veiligheid en nestplaatsen. Deze eenden zijn namelijk echte holenbroeders, ze nestelen in natuurlijke holtes en in verlaten uitgehakte nesten. Ze kijken daarbij niet op een paar meter, nesten op meer dan 15 meter hoogte zijn geen uitzondering.

Op wat losse veertjes na gebruiken deze eenden nauwelijks nestmateriaal, het vrouwtje legt haar eieren, meestal tussen de 10 en 14 stuks, gewoon op de bodem van de nestholte. De eieren hebben geen schutkleur nodig en zijn vuilwit van kleur.
Het vrouwtje legt elke dag een ei en begint te broeden als het legsel praktisch compleet is. Na 30 dagen komen de jongen dan ook allemaal tegelijk uit. Nadat ze opgedroogd zijn, begint hun eerste vuurproef, ze moeten zo snel mogelijk naar water. Het zijn nestvlieders, maar "vlieden" is hier een ruim begrip.
Omdat de nesten vaak zo hoog zitten, moeten ze springen. Dankzij hun dons en een royale vetlaag overleven wonderlijk genoeg alle jongen deze sprong gewoonlijk. Ze krabbelen overeind en als ze er allemaal zijn, waggelt moeder met ze naar het water. Daar eten ze al direct zelf fijne plantendelen en waterdiertjes.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.