allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Calyptorhynchus latirostris

Carnabys kaketoe (ofwel Zwarte witstaartkaketoe) - Calyptorhynchus latirostris - Carnabys Black-cockatoo

De Carnabys kaketoe is ook bekend onder de namen zwarte witstaartkaketoe, kortsnavel zwarte witstaartkaketoe en raafkaketoe. Deze fraaie vogels leven in het zuidwesten van Australië.
Het geslacht Calyptorhynchus kent 5 soorten met in totaal 8 ondersoorten, te weten:

  • Calyptorhynchus banksii banksii
  • Calyptorhynchus banksii graptogyne
  • Calyptorhynchus banksii macrorhynchus
  • Calyptorhynchus banksii naso
  • Calyptorhynchus banksii samueli
  • Calyptorhynchus lathami lathami
  • Calyptorhynchus lathami erebus
  • Calyptorhynchus lathami halmaturinus
  • Calyptorhynchus funereus funereus
  • Calyptorhynchus funereus whiteae
  • Calyptorhynchus funereus xanthanotus
  • Calyptorhynchus latirostris
  • Calyptorhynchus baudinii
Het zijn alle overwegend zwarte kaketoes, de verschillen zitten in de kleur van wat veren in de staart, bij de één wit, bij de ander rood of geel.

De Carnabys kaketoe is een forse vogel, rond de 55 cm groot. Hij leeft in dichte bossen waar hij zich voedt met boomzaden, vruchten en insecten. De vogels zijn zeer monogaam, eenmaal gevormde koppels blijven voor het leven bij elkaar. Door vernietiging van zijn leefgebied is de soort helaas ernstig bedreigd in zijn voortbestaan.

Door versnippering van geschikte leefgebieden, is het voor de vogels moeilijk geworden om voldoende voedsel in de buurt van een broedplaats te vinden. Het duurt voor de jongen vaak te lang voor de oudervogels terug zijn met voedsel. Dan speelt ook nog mee dat de kaketoes bijna altijd maar één jong per jaar groot brengen. Ze leggen wel 2 of 3 eieren maar meestal overleeft alleen het eerstgeboren jong.
Carnabys kaketoes nestelen in boomholtes, de eieren worden rond de 30 dagen bebroed.

Een groep dierenliefhebbers is al een paar jaar bezig te proberen deze vogels te behouden, ze helpen door leefgebied te beschermen en door geschikte nestholtes te maken. Deze kaketoes nestelen namelijk alleen in zeer diepe grote holtes van vaak wel 2 meter diep.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.