allevogels


advertentieruimte

Perissocephalus tricolor

Capuchonvogel - Perissocephalus tricolor - Capuchinbird or Calfbird

De merkwaardige capuchonvogel wordt ook wel kaalkruincotinga en kapucijnercotinga genoemd. Het is een van de vele vreemd uitziende vogels in het geslacht cotinga. De wetenschappelijke naam betekent driekleur met rare kop. Nou, een rare kop heeft hij zeker en hij heeft ook drie kleuren.

Behalve zijn uiterlijk is er nog wat vreemds aan deze vogel, zijn geluid. De meeste mensen omschrijven het als een mix tussen een loeiende koe en een kettingzaag, het klinkt beslist mechanisch.
Als troost; wij vinden het een mooi beest.

De capuchonvogel leeft in Zuid-Amerika in dichte wouden, bijna constant hoog in de boomtoppen. Hij voedt zich met allerlei soorten vruchten. Af en toe pakt hij ook grote insecten en soms eet hij eieren van andere vogels.

De paarvorming is nog zoiets bijzonders. Dat mannelijke vogels baltsen is gebruikelijk, maar capuchonvogels maken er een heuse wedstrijd van, een spel. Al royaal voor het broedseizoen begint, verzamelt een groep mannetjes zich dagelijks op een vaste plek. De eerste dagen lijkt het een rommelige kakofonie van geluiden en gepronk, maar al snel komt er structuur in. Binnen een paar dagen heeft elke vogel zijn eigen kleine territorium en ook een eigen positie in de rangorde.

Om beurten tonen de vogels hun kunsten, zowel op vocaal als op fysiek gebied. Dansen, flapperen met de vleugels en staart, heftige buigingen en niet te vergeten bijzonder luidruchtige lokroepen. Door beter te presteren dan de buurvogel, verschuift een vogel in de rangorde en daarmee verandert de grootte van het territorium op de baltsplek. De winnaar eindigt middenin met de meeste ruimte, zodat het voor iedereen duidelijk is.

Al dat gedoe gaat natuurlijk om het lokken van vrouwtjes capuchonvogels. De grootste uitslover, of de beste vogel, net hoe je het bekijkt, trekt de meeste vrouwtjes aan, niet zelden wel 7 of 8 tegelijk. Nummer 2 in de rangorde krijgt 5 of 6 vrouwtjes en zo verder. Met die vrouwtjes vertrekken de winnaars en er wordt gepaard. De dames mogen het daarna zelf uitzoeken.

Ze leggen maar één ei, het broeden en het opvoeden van het jong komt volledig voor rekening van het vrouwtje.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.