allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Callipepla californica

Californische kuifkwartel - Callipepla californica -California Quail

De Californische Kuifkwartel komt voor in het westen van Noord-Amerika en is sinds 1931 officieel staatsvogel van de staat Californië.
Rond 1870 is hij ook uitgezet in Chili en ook daar doet deze vogel het uitstekend. Ook in Nieuw Zeeland is deze kwartel uitgezet en wederom weet hij zich uitstekend te redden, vernamen we uit zeer betrouwbare bron (Kees bedankt).
Het haantje is erg mooi getekend en heeft een fraaie zwarte kuif. De hen is overwegend bruin en heeft een kleinere, bruine kuif. De haan kan hard "kukelen" en ook heeft alleen de haan een witomrande zwarte keelvlek.

Er zijn naast de nominaatvorm nog 7 ondersoorten beschreven:

  • Callipepla californica catalinensis
  • Callipepla californica plumbea
  • Callipepla californica achrustera
  • Callipepla californica canfieldae
  • Callipepla californica orecta
  • Callipepla californica decoloratus
  • Callipepla californica brunnescens

Jarenlang dacht men dat het goed was om één haan met meerdere hennen te houden, dit is echter door uitvoerig onderzoek achterhaald. Het best is ze paarsgewijs te houden, ze zijn van nature monogaam. Een ruime volière met voldoende beschutting en schuilplekjes is het meest geschikt. Wat lage begroeiing en grassen wordt zeer gewaardeerd door deze fraaie grondvogels. Ze vliegen zelden, alleen als ze opgeschrikt worden en bij gevaar schieten ze vaak als een raket schuin omhoog.

In het wild leven deze kuifkwartels in zeer verschillende habitats, van droge, woestijnachtige vlaktes tot moerasachtige graslanden. Daar zoeken ze hun voedsel op de grond, ze eten zaden en bladeren, bessen en allerlei bodeminsecten. Ze eten onder andere de zeer zure bessen van de de Toyonstruik (Heteromeles arbutifolia). De bessen bevatten bepaalde zuren die de vogels gebruiken bij de spijsvertering.

Californische kuifkwartels zijn zeer productief, nesten van 12 of meer jongen zijn geen uitzondering. De hen legt de eieren op een beschutte plek, vaak onder een doornige struik. Ze broedt alleen en na iets meer dan 3 weken komen de jongen allemaal tegelijk uit. Die jongen zijn nestvlieders en ze kruipen na het opdrogen direct onder moeders vleugels. In verhouding met andere kwartels duurt het erg lang voor ze volgroeid zijn, zeker een maand of vier.

Zoals alle kwartels, houden ook de kuifkwartels van een zandbad. Op die manier poetsen ze de veren en verwijderen ze ongedierte. Als er jongen zijn, let op dat ze niet verdrinken in een te diepe waterbak. Een bord of schotel is het veiligst in die periode.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.