allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Ara ambiguus

Buffon's ara - Ara ambiguus - Great Green Macaw

De Buffon's ara hoort tot de grote ara's, hij is rond de 85 cm groot. Het is een van de 8 soorten ara's die leven op het Amerikaanse zuidelijk halfrond. De buffon's ara wordt in Nederland ook wel grote soldatenara genoemd. Hij is ontdekt en beschreven door Bechstein 1811. Pas in 1925 ontdekte Chapman dat er ook een ondersoort bestaat die iets zuidelijker leeft, de Ara ambigua guayaquilensis.
De ondersoort heeft een iets smallere snavel en de kleur van de vogel is meer groen dan geelgroen als bij de nominaatvorm.

Buffon's ara's leven in Centraal-Amerika, de ondersoort iets meer naar het zuiden, ook in Equador, deze wordt daarom ook wel de Equdoraanse ara genoemd. Buffon's ara's zijn sociale vogels, ze leven in kleine groepen in bossen in de meestal vochtige laaglanden.

In de natuur bestaat een groot deel van het dagelijks menu van deze prachtige ara's uit vruchten. De vruchten van amandelbomen zijn favoriet maar ook ander fruit, noten en zaden worden gegeten. Regelmatig eten deze vogels ook bloemen, vermoedelijk om zo de nectar binnen te krijgen.

Ook deze ara's zijn holenbroeders, ze zoeken een holte in een boom en maken die zelf op de gewenste maat. De pop legt per legsel 2 witte eieren die ze in 29 dagen uitbroedt. Beide ouders voeren de jongen, desondanks groeien deze vrij langzaam. Het duurt ruim 3 maanden voor de jongen het nest uit kruipen en nog eens een maand voor ze ook echt zelfstandig zijn.

De snavel is al genoemd, die is inderdaad indrukwekkend te noemen. Zonder zichtbare moeite kunnen ara's er noten mee kraken, maar ook met een stevige tak hebben ze geen moeite. Het zal inmiddels iedereen duidelijk zijn dat deze fantastische vogels niet alleen kleine zaadjes eten (het ouderwetse papegaaienvoer). Verschillende soorten noten, allerlei soorten fruit, jonge knoppen van bomen en planten en eigenlijk pas als aanvulling zaden, dienen ook in gevangenschap het dagelijks menu te vormen.
Een bijzonder noot is de palmnoot, gelukkig tegenwoordig ook hier goed te verkrijgen. Deze noten vormen een bijzonder waardevolle aanvulling op de voeding, behalve doordat het goede energieleveranciers zijn, bevatten ze ook erg gezonde vetten, o.a. in de vorm van palmolie. Deze vetten gebruiken de vogels om hun klieren te voorzien van de nodige "poetsmiddelen" waarmee ze hun veren verzorgen.

Let op: Zo'n beetje alle fruit is prima, echter behalve avocado! Daar zit een voor vogels giftige stof in. Ook allerlei vette "mensenvoeding" is erg ongezond voor ara's.

Het verzorgen van de veren is voor elke vogel, ook voor deze grote ara's, van levensbelang. Een gezond verenpak betekent alles voor ze, ze vliegen ermee, ze houden hun temperatuur er constant mee (isolatie) en ze pronken ermee, zeker ook niet onbelangrijk in de vogelwereld. Naast goede voeding is ook water heel belangrijk. In de natuur wassen ara's zich vaak meerdere malen per dag door tussen de natte bladeren door te kruipen. In gevangenschap kan een zachte douchestraal met lauw water deze functie vervullen.
Dit is echt belangrijk, uitgedroogde veren zijn echt schadelijk!

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.