allevogels


advertentieruimte

Passer luteus

Bruinrug Goudmus - Passer luteus - Sudan Golden Sparrow

Deze prachtige goudmus komt voor in Centraal Afrika en is ongeveer 13 tot 14 centimeter groot. De mannetjes zijn felgeel en hebben bruine vleugels, rug en staart. Bij de vrouwtjes mist het felle geel en de contrasten zijn veel minder, ze zijn eerder egaal zachtbruin maar zeker ook heel mooi van kleur.

Bruinrug goudmussen kunnen prima in een gemengde binnen- of buitenvolière gehouden worden, ze zijn zeer actief en beweeglijk, dus voldoende ruimte is een must. Deze vogels hebben behoefte aan beschutting in de vorm van beplanting (coniferentakken zijn heel handig om wat beschutting te creëren), in een kale kooi of volière voelen ze zich niet snel op hun gemak en blijven ze erg schrikachtig.

Ze zijn erg sterk en winterhard. De man kan hard zingen (kwetteren eigenlijk meer) en het baltsgedrag is werkelijk een genot om naar te kijken. Een mooie uitslover, volledig op kleur en onvermoeibaar, terwijl het vrouwtje heel lang schijnbaar ongeïnteresseerd blijft.

Een goed tropenmengsel, aangevuld met graszaden, universeelvoer en insectenpaté vormt de basis van gezonde voeding voor deze gezellige druktemakers, regelmatig aangevuld met levende insecten en eivoer. Ook groenvoer en gekiemde zaden worden graag gegeten.

De Goudmussen zijn de druktemakers van de volière, Vooral de man is een echte uitslover. Zodra hij het voorjaar in z'n bol heeft, danst, springt, vliegt en spartelt hij de hele dag om de pop heen, ondertussen kwettert hij zich haast binnenstebuiten

Ook in gemengde voli ères zijn ze prima te kweken. Alleen al het bouwen van een nest is een spectaculair gezicht, de man sleept met grove takken die soms wel 40 cm lang zijn en vele malen zwaarder dan hijzelf. Hij bouwt eerst een berg van takken en grassprieten, pas als de pop het geheel goedkeurt, wordt er een fraai nestje in of achter gebouwd. Als de pop het niet mooi genoeg vindt, sleept de man rustig alles weer het nest uit en begint opnieuw. De plaats lijkt niet zo belangrijk, de laatste keer bouwden ze bovenop een nestkastje waar al een andere vogel met succes 3 jongen in uitbroedde.

Het zijn erg mooie maar ook erg drukke vogels, je moet wel tegen het (balts)geluid kunnen als je ze wilt houden.

Meer liefhebbers van mussen vindt u in de werkgroep Ploceidae, Klik hier voor hun website.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.