allevogels


advertentieruimte

Zonotrichia capensis

Bruinnek Musgors - Zonotrichia capensis - Rufous-collared Sparrow

De bruinnek musgors (ook bekend als Roodkraaggors) is geen echte mus en geen echte gors. Hij valt onder een groep op zichzelf, genaamd musgorzen. Genetisch gezien staat hij dichter bij de gorzen, dan bij de mussen. In tegenstelling dus van wat de Engelse naam doet vermoeden.

Deze musgors komt voor in het zuiden van Noord-Amerika en in Midden-Amerika. Het is een zangvogel van ongeveer 14 cm lang. Er zijn maar liefst 26 ondersoorten van deze vogel bekend, de verschillen zijn zeer subtiel en bijna alle te verklaren door geografische oorzaken. Er zitten nogal grote verschillen in het leefgebied van deze musgorzen. Ze komen voor op droge berghellingen tot op 4000 meter, maar ook in graslanden op zeeniveau.

De zang van de bruinnek musgors is een van de meest bestudeerde vogelgeluiden ter wereld. Er zit zoveel variatie in, dat deskundigen er al jaren mee aan het werk zijn en ook nog wel zullen blijven. Vooral de betekenis van de verschillende soorten zang is een haast onuitputtelijke inspiratiebron voor onderzoek.

Deze musgors eet gevarieerd, ongeveer half om half plantaardig en dierlijk voedsel. Hij zoekt op de grond naar graszaden en granen en zoekt in hoger gras en in struiken naar spinnen en insecten. Ze eten ook termieten, dat doen ze vaak samen met andere soorten vogels, in groepen tegelijk. Verder leven ze vooral als koppel.

Als het broedseizoen aanvangt, bouwt de pop in haar eentje een komvormig nestje. Ze gebruikt wat bladeren maar vooral fijne grassen als bouwmateriaal. Het nest bevindt zich gewoonlijk laag bij de grond. na de paringen legt de pop 2 of 3 eitjes, deze zijn blauwgroen met bruine spikkeltjes. De pop broedt ook alleen en na 13 dagen komen de eieren uit. De man helpt wel direct bij het voeren van de jongen. De jongen laten zich minder vaak horen dan bijna alle andere vogelsoorten, man en pop hebben een vast ritme van voeren, de hele dag door om de tien minuten. Kennelijk is het dan niet nodig om luidruchtig te bedelen. Ook is het ongetwijfeld veiliger in verband met mogelijke rovers.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.