allevogels


advertentieruimte

Halcyon albiventris Bruinkap ijsvogel

Bruinkapijsvogel - Halcyon albiventris - Brown-hooded Kingfisher

De Bruinkapijsvogel (ook wel bruinkop-ijsvogel gemoemd) komt voor in het zuiden van Afrika. In het Zuid-Afrikaans heet de vogel heel toepasselijk bruinkopvisvanger. Het is een vogel van ongeveer 25 cm groot met een robuuste lichaamsbouw. De rode snavel is zeer scherp gepunt en wordt als een soort speer gebruikt bij het vangen van prooidieren. Grote prooien worden er eerst mee gespietst.

Er zijn naast de nominaatvorm de albiventris albiventris nog drie ondersoorten beschreven:

  • Halcyon albiventris prentissgrayi
  • Halcyon albiventris orientalis
  • Halcyon albiventris vociferans
Zoals vaak zijn het voornamelijk geografische verschillen tussen de ondersoorten, qua uiterlijk is er alleen voor specialisten een verschil waarneembaar.

Bruinkapijsvogels leven altijd in de buurt van water, daar vinden ze ook het grootste deel van hun voedsel. Met een duikvlucht vanaf een uitkijkpunt vangen ze vissen die zich iets teveel aan de oppervlakte wagen. Daarnaast eten ze krabben, garnalen en andere waterdiertjes, maar ook op het land levende insecten en kleine reptielen worden gegeten. Door hun zeer snelle en behendige manier van vliegen zijn ze ook in staat grote insecten in de vlucht te vangen.

Ook deze ijsvogels zijn monogaam, ook buiten de broedtijd trekt een koppel vaak samen op. Als het broedseizoen aanbreekt, zoeken ze een zanderige steile oever waar ze een hol in kunnen maken. De pop legt 3 tot 5 eieren per legsel, deze zijn wit, een schutkleur is tenslotte niet nodig bij holenbroeders.

De pop broedt alleen de eieren in 14 dagen uit, ze voert ook zelf de jongen zolang die nog in de nestholte zitten. Pas als de jongen naar buiten komen komt ook de man in actie en helpt hij met voeren.

Dank aan Arnout de Vries voor determinatie van deze in ons land toch vrij onbekende vogel.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.