allevogels


advertentieruimte

Pelecanus occidentalis

Bruine Pelikaan - Pelecanus occidentalis - Brown Pelican

De bruine pelikaan is de kleinste van de 8 nog levende soorten pelikanen. Niet dat het echt een ukkie is, hij kan toch nog steeds 1,30 meter groot worden en de spanwijdte kan maar liefst twee en halve meter bedragen. De andere soorten zijn gewoon nog groter. Bruine pelikanen leven langs de kusten van Noord- Midden- en Zuid-Amerika, grofweg van Californië tot Peru met een oversteek door de Golf van Mexico naar de Caribische eilanden en zelfs de monding van de Amazone. Ze komen niet voor in zoet water, ze leven boven zee en in havens.

De nominaatvorm occidentalis occidentalis werd al in 1766 beschreven door Linnaeus, hij zag de vogels rond de Caribische eilanden. Er volgden nog 5 ondersoorten:

  • in 1782 beschreef Molina de ondersoort occidentalis thagus
  • in 1789 werd de occidentalis carolinensis vastgelegd
  • de occidentalis californicus volgde in 1884
  • de occidentalis murphyi in 1945
  • en de occidentalis urinator ook in 1945.
De bruine pelikaan heeft net als de andere pelikanen een grote flexibele keelzak waar hij zijn prooi mee vangt, maar door de manier waarop hij dat doet, verschilt hij beduidend van de andere. Pelikanen scheppen normaal gesproken vis en andere prooidieren van het wateroppervlak, de bruine vangt zijn prooi door vanaf hoogte met grote snelheid het water in te duiken. De enorme snavel opent hij pas onder water als een groot schepnet. Om de klap op het water op te vangen bevat de borst van deze vogel extra vet- en luchtlagen. Naast vis, vooral ansjovis, staan ook inktvissen, krabben en keeftjes en zelfs vogels op de menukaart van deze schrokop.

Bruine pelikanen rusten en slapen vaak op rotsachtige kusten en kleine eilandjes, daar broeden ze ook. De vogels broeden in groepen en maken grote nesten in bomen, alleen de ondersoorten die het meest zuidelijk broeden, maken nesten op de grond. Elk broedseizoen worden er nieuwe koppels gevormd, ook dit gaat op een aparte manier. De mannetjes verzamelen zich en tonen zich op hun mooist aan de vrouwtjes, zij kiezen een partner voor dat jaar. Bij de soorten die noordelijk leven worden er vaak achtervolgingen gezien waarbij meerdere mannetjes in de vlucht de gekste toeren uithalen achter een vrouwtje aan, dit alles om haar te imponeren.

Zodra een koppel gevormd is, beginnen de vogels te paren, dit kan dagen achter elkaar doorgaan. Ondertussen bouwen de vogels samen een nest en zodra dat klaar is, worden er 2 of 3 eieren gelegd. Deze worden door beide ouders om beurten bebroed en ok het broeden is bij deze soort anders dan bij andere vogels. Ze broeden de eieren namelijk uit met de warmte van hun voeten, niet met hun buik of borst.
De jonge dieren worden gevoerd met enorme hoeveelheden vis, door diverse onderzoekers is vastgesteld dat een enkel jong ruim 65 kilo vis te eten krijgt voor hij zelfstandig is. De ouders beschermen de jongen vaak door ze in een grote groep te verzamelen, een soort creche. Enkele grote mannetjes houden de wacht terwijl de andere vogels op jacht gaan.

De grote snavel en vooral keelzak zit op de terugweg van de jacht vaak helemaal vol met vis, voldoende voor de jongen en de wakende partner. Op de terugweg worden de jagers dan zelf vaak lastig gevallen door rovers als meeuwen en pijlstormvogels. Echt zielig is dit ook weer niet, want als het op roven aangaat, de bruine pelikanen zelf stelen ook alles wat ze kunnen, zelfs van grote roofvissen die prooien aan de oppervlak verscheuren.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.