allevogels


advertentieruimte

Colius striatus

Bruine muisvogel - Colius striatus - Speckled Mousebird

De bruine muisvogel is één van de 6 soorten muisvogels: een orde die alleen in Afrika voorkomt. Hij is rond de 40 cm groot en zeer beweeglijk. Ze lijken wel wat op muizen met hun zachte, op haren lijkende lichaamsveren, grijs of bruin in kleur, en hun gewoonte door bomen en struiken te kruipen op zoek naar alles wat eetbaar is. Ze eten vooral fruit, maar ook knoppen en jonge scheuten. Ze gebruiken hun poten als klauwtjes gelijk muizen.
Ze kunnen echter ook heel goed vliegen, met hun lange dunne staarten is dat een zeer fraasi gezicht. In Avifauna is een mooie groep te bewonderen in een van de tropische grote volières.

Muisvogels zijn zeer sociale vogels, ze leven in groepen en doen zo'n beetje alles samen. Ze worden vaak op de grond gezien waar ze een zandbad nemen, ook is waargenomen dat ze aarde eten, vermoedelijk halen ze hier mineralen uit.
Ze slapen als een hangende opgerolde bal veren, vaak tegen elkaar aan om elkaar warm te houden.

Muisvogels leggen gemiddel 5 eieren per keer in grote nesten van plantaardig materiaal. Vaak slepen ze grote slierten nestmateriaal de boom in, soms zo groot dat ze er erg veel moeite mee hebben.

Door hun aparte veerstructuur kunnen muisvogels niet goed tegen nat worden, ze dienen dan ook in een overdekt en verwarmd verblijf gehouden te worden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.