allevogels


advertentieruimte

Pionus chalcopterus Bronsvleugelpapegaai

Bronsvleugelpapegaai - Pionus chalcopterus chalcopterus - Bronze-winged Parrot

De bronsvleugelpapegaai is een middelgrote papegaai uit Zuid-Amerika. Hij is rond de 28 cm groot en oogt robuust, wat hoekig zelfs. Ofschoon deze vogel op het eerste gezicht wat donker lijkt, heeft hij ongelooflijk veel kleur in zijn verenpak. Overwegend blauw, maar dan in verschillende schakeringen, wit, roze, ook weer in verschillende tinten en hier en daar wat rood. Vooral in de vlucht toont de bronsvleugel zijn pracht, de onderkanten van de vleugels laten haast lichtgevend blauw zien.

Bronsvleugelpapegaaien leven in bergachtige gebieden in het westen van Zuid-Amerika. Ze leven in bossen tot op wel 2400 meter hoog. Het zijn sociale vogels, ze leven in paren of in kleine groepen. Afhankelijk van het voedselaanbod verplaatsen ze zich regelmatig honderden kilometers.

Een deel van de ornithologen onderscheidt twee ondersoorten, de nominaatvorm chalcopterus chalcopterus en een ondersoort de chalcopterus cyanescens. De laatste zou onder andere meer helderblauwe veervelden tonen en wat kleiner zijn. Vogels met dit uiterlijk komen vooral voor in het zuidelijkste deel van het leefgebied van bronsvleugels.
Jonge vogels hebben het eerste jaar een gele oogring.

Bronsvleugelpapegaaien zijn herbivoren (planteneters), hun voedsel bestaat uit fruit, zaden, bloemen, nectar en bladknoppen. Ook plukken ze vaak de bast van jonge takken, maar of ze die ook opeten is ons niet bekend.

In de broedtijd zonderen koppels zich af van hun groep en zoeken een nestholte in een boom. De pop legt drie of vier witte eieren die ze zelf 25 dagen bebroedt. De man blijft in die tijd de pop voeren en het nest bewaken. Als de jongen uit het ei gekropen zijn, worden ze door beide ouders gevoerd. Omdat de vogels bijna uitsluitend plantaardig voedsel eten, groeien de jongen niet zo snel, het duurt maarliefst 70 dagen voor ze uitvliegen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.