allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Ploceus ocularis

Brilwever - Ploceus ocularis - Spectacled weaver

Brilwevers zijn middelgrote wevers uit het geslacht Ploceus en meten 17 tot 18 cm.
Bij deze soort zijn de geslachten prima te onderscheiden op basis van uiterlijke kenmerken. De man van de nominaatvorm, Ploceus ocularis ocularis, is hoofdzakelijk geel van kleur. Zijn voorhoofd heeft een kastanjebruine waas. De zwarte streep over het oog, lopende vanaf de snavelbasis tot achter het oog, is de eigenschap waar deze soort zijn naam aan dankt; de bril. De staart, vleugels en mantel zijn olijfgroen. De vleugelpennen zijn olijfgroen met een geelachtige zoom. De kin en keel zijn zwart, waarin de keelvlek een zwart befje vormt. De kop en keel, rondom deze keelvlek, zijn goudgeel, evenals de rest van het verenkleed.
De snavel is zwart en de poten zijn hoornkleurig, bij beide geslachten.

Poppen van de nominaatvorm zijn in kleur nagenoeg gelijk aan de man. Het onderscheid zit hem in de zwarte kin en keel. Deze ontbreekt namelijk bij de pop. In sommige gevallen heeft de pop wel een kastanjebruine waas op deze plaats. Desondanks blijft het onderscheid duidelijk waarneembaar omdat de zwarte tekening van de man veel scherper is en simpelweg gewoon zwart van kleur is. Beide geslachten hebben witgele ogen.

Op de site van de Werkgroep voor Ploceidae staat een prachtig artikel over deze brilwever. In overleg met deze werkgroep laten we u hier alleen het eerste stukje van het artikel en eigen foto's zien.

Lees het hele artikel op www.ploceidae.eu

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.