allevogels


advertentieruimte

Cyanocompsa brissonii brissonii

Braziliaanse blauwe bisschop - Cyanocompsa brissonii brissonii - Ultramarine Grosbeak

De Braziliaanse blauwe bisschop is een bewoner van half-open graslanden en droge, steppe-achtige landschappen op hoogtes tot wel 1600 meter. De soort kent 5 ondersoorten die allemaal hun eigen leeftgebied hebben.

  • Ultramarijnbisschop (Cyanocompsa brissonii argentina), leeft van Oost-Bolivia en het gebied Chaco in Paraguay, tot het westen van Brazilië en het noorden van Argentinië.
  • Braziliaanse blauwe bisschop (Cyanocompsa brissonii brissonii), leeft in het noord-oosten van Brazilië
  • Cyanocompsa brissonii caucae, leeft in het westen van Colombia
  • Cyanocompsa brissonii minor, leeft in de bergen van Venezuela
  • Cyanocompsa brissonii sterea, leeft van het oosten van Paraguay en Zuid-Brazilië, tot het noord-oosten van Argentinië

De Braziliaanse vogel onderscheidt zich van de Amerikaanse blauwe bisschop (Guiraca Caerula) door het ontbreken van de bruine omzoming in de slagpennen. Ook is de Braziliaanse bisschop wat dieper blauw en glanzender.

Deze vogel is qua eten niet zo kieskeurig, je kunt hem een gewoon zaadmengsel geven, maar hij is ook verzot op fruit en groenten. Een goede aanvulling zijn paprika's en wortels, deze stimuleren de mooie kleuren van de vogel. Wat zeker niet mag ontbreken in zijn voeding zijn dierlijke eiwitten, die kunnen gegeven worden middels diverse soorten levend voer, zoals een wasmot, of een krekel, maar ook meelworm of buffaloworm gaat er wel in.

Het kweekseizoen van deze vogels kondigen ze zelf vaak duidelijk aan. De pop begint nestmateriaal te slepen en gaat een nestje maken, dit onder het toeziend oog van de man. Als het nest gereed is, worden er 3 tot 5 eieren gelegd. De eieren komen na ongeveer 13 dagen uit en weer een dag of 11 later verlaten de jongen het nest. Het broeden wordt door de pop alleen gedaan, maar bij het voeren van de jongen is de man wel actief.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.