allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Psittrichas fulgidu

Borstelkoppapegaai - Psittrichas fulgidu - Pesquets parrot

De borstelkoppapegaai is een buitenbeentje binnen de parkieten en papegaaien, hij hoort eigenlijk nergens echt bij. Het is geen echte papegaai, geen echte parkiet en ook net geen lori. Hij is daarom ingedeeld in het geslacht Psittrichas, als enige soort. Hij is rond de 45 cm groot en komt alleen voor in de bergbossen van Nieuw Guinea. Mannen en poppen zijn uiterlijk bijna gelijk, alleen missen de poppen het rood net achter het oog. De vogel op de fraaie foto hierboven is dus een man.

Borstelkoppapegaaien leven hun hele leven in de bomen, ze komen zelden tot nooit op de grond. Ze worden het meest gezien in groepjes variërend van 6 tot 15 exemplaren. In de bomen vinden ze ook hun voedsel, dat voornamelijk bestaat uit het vruchtvlees van slechts een aantal soorten vijgen, wat ander zacht fruit, bloemen en nectar. Opvallend; deze soort eet geen zaden.
De vogels trekken met de seizoenen mee, waar hun voedsel rijp is, zijn de borstelkoppen.
Vanwege de manier van eten, ze steken hun kop in rijpe en overrijpe vruchten, is de kop aangepast en nagenoeg onbevederd. Veren zouden maar vuil worden en gaan plakken.

Helaas is er in het verleden zeer veel gejaagd op deze papegaaien, vooral om hun prachtige veren maar ook voor consumptie. Dat en het feit dat ook hun leefgebied steeds meer ten prooi valt aan de expansiedrift van de mens, maakt de soort zeer kwetsbaar.

Er worden wereldwijd maar heel weinig borstelkoppapegaaien in gevangenschap gehouden, ze kunnen extreem agressief zijn naar andere vogels maar zelfs naar hun eigen partner en de verzorger(s). Ze kunnen daarnaast een geluid maken dat nog het meest lijkt op het gebrul van apen in het oerwoud. Met deze zeer aparte vogel is in Loro Parque wel al met succes gekweekt (natuurbroed!)

In de natuur nestelen ze in holtes in bomen en de pop legt twee witte eieren. Na 4 weken broeden, kruipen de jongen uit het ei en beide ouders voeren ze dan zeer vaak en veel. Desondanks komt er vaak maar één jong groot per nest. De jonge vogels lijken als ze na 3 maanden uitvliegen al sprekend op de ouders, alleen is met name het rood nog een stuk fletser.
Borstelkoppapegaaien kunnen rond de 35 jaar oud worden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.