allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Sitta europaea

Boomklever - Sitta europaea - Eurasian Nuthatch

De boomklever is een razendsnel vogeltje uit de familie Sittidae. De familieleden komen voor in Amerika, in Azië en in Europa, de inheemse boomklever is de enige van de grote groep (28 soorten) die in West-Europa voorkomt. Hij leeft het liefst in gemend bos. Hij kan zowel omhoog als omlaag langs boomstammen lopen, vandaar de naam klever.
Anders dan bij spechten (geen familie) wordt de staart niet als steun gebruikt, hij houdt zich echt alleen met de pootjes vast. De nageltjes zijn speciaal aangepast en dus sterk, gekromd en vlijmscherp.

Er is een subtiel verschil zichtbaar tussen de man en de pop. Bij de man zijn de bruine flanken scherper afgetekend en feller van kleur dan bij de pop. Qua grootte is er geen verschil en ook de roep verraadt het geslacht niet aan de mens. Een koppel bewoont een vrij klein eigen gebied en blijft daar het hele jaar.

Boomklevers zijn omnivoren, in het voorjaar en de zomer eten ze voornamelijk spinnen, insecten en hun larven, in de winter eten ze ook zaden en noten. Pindaslingers worden dan ook vaak bezocht als het echt koud is.
Insecten zoekt de boomklever vooral in bomen, met zijn scherpe snavel peutert hij het lekkers uit de schors. Op de fotopagina staat een fotoserie van dit gedrag.

Boomklevers broeden in holen, soms oude spechtennesten, soms in natuurlijke holtes. Als de invliegopening te groot is, metselen de vogels deze dicht met modder tot de gewenste grootte. De pop legt gemiddeld 8 eitjes en opvallend voor holenbroeders; deze zijn niet spierwit maar gevlekt. Dit is niet gebruikelijk bij holenbroeders omdat de eieren toch niet zichtbaar zijn van buitenaf.
Meestal broedt vooral de pop de eieren in 15 dagen uit, de man helpt wel goed mee met het voeren. Met ongeveer 18 dagen vliegen de jongen uit, ze blijven dan nog een half jaar in de buurt van de ouders voor ze een eigen plekje zoeken.

In de herfst zijn er daarom soms kleine groepjes te zien, dit zijn jongen die nog niet geslachtsrijp zijn en nog geen partner hebben, volwassen vogels leven als koppel. De jongen vormen paren in het vroege voorjaar.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.