allevogels


advertentieruimte

Ficedula hypoleuca

Bonte vliegenvanger - Ficedula hypoleuca - Pied Flycatcher

De bonte vliegenvanger is voor het eerst beschreven door Pallas, in 1764 al. Er zijn tegenwoordig 4 ondersoorten bekend:

  • Ficedula hypoleuca hypoleuca
  • Ficedula hypoleuca iberiae
  • Ficedula hypoleuca sibirica
  • Ficedula hypoleuca tomensis
In Afrika komt nog een soort voor, de Atlas vliegenvanger (Ficedula speculigera), deze is lange tijd ook als ondersoort gezien van onze bonte.

Bonte vliegenvangers zijn kleine, snelle insectenetende vogels die in de lente en zomer in ons land voorkomen, vooral in het oosten. Aan het eind van de zomer zijn ook soms wat donkerder exemplaren te zien, dit zijn meestal de vogels die uit Scandinavië op doortocht zijn en in ons land wat rusten. Dit vliegenvangertje is rond de 12 cm groot en valt vooral op door zijn zwartwitte tekening. De popjes zijn voornamelijk bruin, zie foto's hier op de site.

De oorspronkelijke habitat werd gevormd door de oerbossen in Centraal en Oost-Europa, maar tegenwoordig leeft dit fraaie vogeltje overal waar maar eikenbomen staan, tot zelfs in rustige tuinen aan toe. Het mannetje laat regelmatig een wat schor aandoend riedeltje horen.

Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit vliegende insecten, bonte vliegenvangers zijn echte acrobaten en voeren duikvluchten uit vanaf een hoge tak. In één duikvlucht weten ze vaak meerdere insecten te vangen. Op bomen en struiken zoeken ze ook vaak naar insectenlarven, vooral in de broedtijd lijken die zelfs favoriet.

Broeden doen ze van oorsprong in holtes in bomen, maar ook nestkastjes worden tegenwoordig vaak gebruikt. Half mei leggen de popjes een enkel legsel, dat bestaat uit 8 tot 10 kleine witte eitjes. Na 13 dagen komen de eieren uit en begint een zeer drukke tijd voor de oudervogels. De jongen moeten zeer snel groeien, want al eind augustus moeten ze mee op trek naar de overwinteringgebieden in Afrika. Pas eind april, begin mei komen de vliegenvangers weer terug.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.