allevogels


advertentieruimte

Anthracoceros albirostris

Bonte neushoornvogel - Anthracoceros albirostris - Oriental Pied Hornbill

De bonte neushoornvogel is een van de 5 soorten binnen het geslacht Anthracoceros, dat valt onder de familie Bucerotidae (neushoornvogels).
Naast de nominaatvorm Anthracoceros albirostris albirostris is er nog een ondersoort, de Anthracoceros albirostris leucogaster.
De soort is sterk verwant en lijkt veel op de soorten Anthracoceros coronatus en Anthracoceros convexus. Een soort verzamelnaam voor deze soorten is Indische of Zuidelijke Neushoornvogel. De verschillen zijn vaak miniem en zo te zien zijn de geleerden het niet allemaal eens over de exacte naamgeving. Ik hou het op bonte.

Deze neushoornvogel van rond de 60 cm groot komt voor in India, Cambodja en Vietnam en China en op een flink aantal van de eilanden bij die landen. Hij leeft in regenwouden en laaglanden, bijna altijd in de buurt van meertjes, beken en rivieren.

Als echte neushoornvogel kan hij flink kabaal maken, de machtige snavel fungeert als klankkast, waardoor het harde geluid ook nog eens erg ver draagt. In dichte wouden blijkt dit een uitstekende manier om contact met elkaar te houden.

Het voedsel bestaat uit heel vel verschillende fruitsoorten met vijgen als favoriet. Daarnaast worden grote insecten, reptielen en amphibiën gegeten. Buiten de broedtijd zoeken deze vogels in groepen naar voedsel, opvallend is dat ze in die periode vaak vooral veel suikerrijk klein fruit en bessen eten. In de broedtijd eten ze meer dierlijk voedsel maar ook veel fruit waar veel vocht in zit. Hun energie halen ze dan kennelijk vooral uit het dierlijke voedsel.
Juist omdat ze zoveel verschillende soorten fruit en bessen eten, zijn ze erg belangrijk voor de verspreiding van zaden van heel veel soorten bomen, struiken en planten. Ze scheiden de zaden onverteerd uit en dragen zo bij aan de diversiteit van de beplanting in hun leefomgeving.

Om te nestelen, zoeken de vrouwtjes naar een geschikte nestholte, meestal is dat een eerder gebruikt nest of een natuurlijke holte in een boom, ze kunnen zelf geen holtes uithakken. na een aantal paringen kruipt een pop in de holte en metselt die dicht op een kleine verticale spleet na. Ze legt haar eieren, broedt deze uit en brengt de jongen groot terwijl ze al die maanden in de nestholte blijft. De man voert haar en later de jongen door de opengebleven spleet. O.a. vanwege de zeer verantwoordelijk taak hierin van de man, kiest een pop een man voor het leven.
Pas als de jongen klaar zijn om uit te vliegen, maakt de pop het nest weer open en komt ze samen met de jongen weer naar buiten.

Anthracoceros albirostris

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.