allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Calidris alpina

Bonte Strandloper - Calidris alpina - Dunlin

De bonte strandloper is zeker voor beginnende vogelaars een erg complexe vogel. Hij heeft namelijk heel veel variatie in uiterlijk, niet alleen qua zomer- en winterkleed. Je kunt bijna effen exemplaren tegenkomen maar ook ronduit fel gekleurde en alles daartussenin.
De grootte is officieel rond de 19 centimeter, maar dat is dan weer geheel afhankelijk van de houding die de vogel aanneemt. Soms lijkt hij kort en gedrongen, soms staat hij haast rechtop en lijkt hij hoger en langer. Er zijn ondersoorten met verschillende snavellengtes en die snavel is soms recht, soms gebogen.

Een handigheid voor de herkenning; een groot deel van het jaar is de borst en buik zwart, soms bijna effen zwart, heel vaak vaag maar toch nog duidelijk zichtbaar. Helaas is dat bij het winterkleed niet het geval, dan zijn de vogels eerder effen beige-grijs. :-(

Na de eerste beschrijving in 1758 door Linnaeus zijn er in totaal 10 ondersoorten beschreven, waarvan, ook handig, sommige meerdere namen hebben.
  • Calidris alpina actites
  • Calidris alpina alpina
  • Calidris alpina arctica
  • Calidris alpina arcticola
  • Calidris alpina hudsonia
  • Calidris alpina kistchinski
  • Calidris alpina pacifica
  • Calidris alpina sakhalina
  • Calidris alpina schinzii
  • Calidris alpina arctica
  • Om het nog ingewikkelder te maken, zijn er van diverse ondersoorten ook weer twee versies, afhankelijk van hun leefgebied.
    Wij houden het bij Calidris alpina, er zijn ook voor ons grenzen. :-)

    Bonte strandloper zijn geen koukleumen, ze leven in het zeer koude hoge noorden van Europa en Azië en dat van Noord-Amerika. In de daar echt barre winters trekken ze zuidelijk, een deel ook door West-Europa, waaronder Nederland. Vooral in kustgebieden zijn ze dan te zien, vaak ook in zeer grote aantallen.

    Deze strandlopertjes eten insecten, wormen en allerlei andere ongewervelde diertjes, die ze met snelle bewegingen van de snavel oppikken. Ze waden hiervoor heel vaak door ondiep water, maar ook op de oevers vinden ze hun voedsel wel.

    Terug naar boven


    Copyright Allevogels.nl
    Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.