allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Bontbekplevier Charadrius hiaticula

Bontbekplevier - Charadrius hiaticula - Ringed Plover

De bontbekplevier is een vogel uit de familie van plevieren (Charadriidae). Het is een echte kustbewoner, hij leeft voornamelijk op stranden en langs water in duinen en andere zanderige gebieden. Bontbekplevieren zijn brutale, ondernemende vogels, als een bouwterrein maar iets te lang braak ligt, zijn zij vaak de eerste vogels die er voedsel komen zoeken.

Bontbekplevieren komen voor in heel Noordwest Europa, in de winter trekken ze naar Zuid-Europa. Bij heel milde winters blijven ze soms ook in Nederland. Eigenlijk "bekijken" ze per jaar of er lang genoeg voldoende voedsel te vinden is.
Dat voedsel bestaat uit allerlei ongewervelde dieren, veelal wormen, zeepieren en schelpdieren maar ook insecten en hun larven. Ze zien aan een kleine oneffenheid in het zand vaak al waar de prooi zich bevindt, ze trekken deze uit de grond en peuzelen hem op.

De natuurlijke broedplaats is op het strand, een simpel kuiltje volstaat als nest. Met de oprukkende bebouwing, toerisme en niet te vergeten de toename van het aantal vossen, broeden deze pleviertjes ook steeds vaker op platte daken van grote gebouwen. De pop legt drie of 4 gespikkelde eieren, die ze voornamelijk zelf bebroedt. Het mannetje blijft wel in de buurt van het nest. Als er een rover in de buurt komt, probeert hij deze af te leiden door te doen alsof hij hulpeloos gewond is. De rover richt zijn aandacht instinctmatig op de "gewonde" prooi en zo blijft het nest vaak veilig. Het mannetje helpt ook bij het voeren van de jongen.

De jongen van de Bontbekplevier zijn de eerste dagen heel klein, haast net zo klein als jonge Chinese dwergkwartels. Het nestje met eieren lijkt dan ook net een kwartelnestje. De eieren liggen met de punt naar elkaar toe.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.