allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Boerenzwaluw Hirundo rustica

Boerenzwaluw - Hirundo rustica - Barn Swallow

De vogel op de foto is een zeer zeldzame verschijning, normaal zijn boerenzwaluwen staalblauw aan de bovenkant, bijna wit aan de onderzijde en de kop is staablauw met bruin. Deze bijzondere foto werd ons toegestuurd door Jannie en Gosse Beijert, waarvoor uiteraard hartelijke dank!

De boerenzwaluw is rond de 20 cm lang, de lange vleugels en het gestroomlijnde lijf maken het een uitstekende jager in de lucht. Er is geen echt uiterlijk verschil te zien tussen man en pop, alleen de staartpennen van de man zijn iets langer dan die van de pop.
Poppen letten daar ook op bij de partnerkeuze. Mannen met extra lange staartpennen zijn de meest behendige vliegers en dus de beste jagers. Deze mannen kunnen dus het meeste voedsel voor de jongen vangen.
De boerenzwaluw is een van de soorten zwaluwen die vaak een rustplaats zoeken op hoge draden of dakranden.

In de zomer leven boerenzwaluwen in kleine groepen, vaak familiegroepen, een of meer ouderparen met een aantal jongen. In de herfst zoeken ze steeds meer soortgenoten om gezamelijk de trek naar warmere streken te beginnen. Veel boerenzwaluwen overwinteren in Afrika, maar ook Zuid-Europa wordt steeds vaker als overwinterplek gebruikt.

Zoals al genoemd, de boerenzwaluw is een echte jager. Hij vangt bijna al zijn voedsel in de vlucht. Allerlei kleine vliegende insecten worden gegeten, in onvoorstelbare hoeveelheden. Zijn manier van vliegen kost veel energie, er zijn heel veel kleine prooien nodig om aan die energiebehoefte te voldoen.

Het nest van de boerenzwaluw wordt gemaakt van modder met daardoorheen grassen en dierenharen. Het hangt vaak onder richels van gebouwen. De pop legt meestal 5 eitjes, die ze zelf bebroedt, ongeveer twee weken lang. De jongen worden van (echt ongelooflijk veel) voedsel voorzien door beide oudervogels en na drie weken zijn ze klaar om uit te vliegen. Bij de juiste (weers)omstandigehden worden per jaar 3 nesten grootgebracht. Nesten worden vaak meerdere jaren achtereen door hetzelfde koppel gebruikt.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.