allevogels


advertentieruimte

Northiella haematogaster haematorrhous

Bluebonnetparkiet - Northiella haematogaster haematorrhous - Bleubonnet Parrot

De bleubonnetparkiet is al in 1845 beschreven door de Engelse ornitholoog John Gould in 1845. Goudl is o.a. beroemd geworden vanwege de schitterende tekeningen die hij maakte van veel vogelsoorten. Gould gaf de vogel de naam bluebonnet vanwege het blauw, dat is precies de kleur van een destijds beroemde blauwe Schotse pet.
Wetenschappers zijn diverse keren bezig geweest met de naamgeving, bluebonnetparkieten hebben de volgende namen gehad; Psephotus haematorrhous, Psephotus haematogaster haematorrhous en momenteel is het weer Northiella haematogaster haematorrhous.

De meest bekende variant van de bluebonnet is de red-vented, letterlijk "rode aars".
Daarnaast is er een yellow-vented, die heet Northiella haematogaster haematogaster.
Er is een Pale yellow-vented bluebonnet met de naam Northiella haematogaster pallescens
en tot slot nog een Naretha bluebonnetparkiet (Northiella haematogaster narethae), deze is wat kleiner dan de andere drie.

Gemiddeld is de bluebonnet rond de 28 cm groot, de yellow-vented meet 30 cm. Mannetjes zijn feller gekleurd dan poppen en bijna altijd is de kop net wat forser en breder. Het leefgebied van de vier bestaat voornamelijk uit het gortdroge binnenland van Australië. In gebieden waar het nauwelijks regent, weten deze vogels te overleven. Ze leven van zaden en vruchten van diverse grassoorten en (on)kruiden en lage struikjes. Het blad en de zaden van de Aboriginal Saltbush en van een vetplantje, de Kochia sedifolia, staan hoog op de menulijst. Zodra er ook maar iets in bloei komt, weten de vogels de bloemen te vinden om daar stuifmeel en nectar uit te likken. Af en toe worden ook wormen en insectenlarven gegeten.

In de broedtijd, dat is meestal vlak na de regentijd, zoekt elk koppel een acasiaboom met een geschikte holte. Regentijd moeten we hier niet te letterlijk nemen, het regent maar heel af en toe maar wel altijd in een bepaalde periode in het jaar. De pop legt meestal 6 eieren per legsel. Zij broedt ze zelf uit uit 3 weken, de man voert de pop dan op het nest. Zodra er jongen zijn, zorgen beide ouders voor voedsel. De jongen vliegen uit als ze 6 weken oud zijn.

Bluebonnets kunnen naar andere vogelsoorten zeer agressief zijn, vooral in de broedtijd. Of die dan groter of kleiner zijn, maakt ze niet uit, ze vallen gerust ook kaketoes of papegaaien aan als die te dichtbij komen. In het wild leven ze vaak samen met roodrugparkieten, maar ook dit is in gevangenschap beslist af te raden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.