allevogels


advertentieruimte

Diopsittaca nobilis cumanensis

Blauwvoorhoofdara - Diopsittaca nobilis cumanensis - Red-shouldered Macaw or Noble Macaw

De blauwvoorhoofd ra, die soms ook wel Liechtenstein ara wordt genoemd is een ondersoort van de Hahn's ara. De vogel is ongeveer 30 centimeter groot en is overwegend groen van kleur. Op het voorhoofd boven de ogen loopt een streep blauw, de blauwe kleur zie je ook in de buitenste vleugeldekweren. De binnenzijde van de vleugels is scharlakenrood en olijfgeel, de gele kleur zie je ook aan de onderzijde van de staart. De bovensnavel is licht hoornkleurig met een zwarte punt, terwijl de ondersnavel zwartachtig is. Het oog is oranje.

De vogel leeft in de binnenlanden van Brazilië, Peru en Bolivia. Hier voedt hij zich met noten en diverse soorten fruit, maar ook diverse zaden worden door hem genuttigd.

De blauwvoorhoofd ara is een vogel die in een ruime kooi voor veel plezier kan zorgen. Door zijn kleine formaat zou hij zelfs kunnen dienen als huisgenoot, mede door het feit dat hij weinig stof veroorzaakt. Mmaar ook in huis heeft hij wel voldoende vliegruimte nodig, daar hij anders zal wegkwijnen, iets wat helaas bij veel ara's gebeurt.

Deze ara komt net als de meeste soorten ook voor op de CITES lijst en wel op lijst 2. Hierdoor mag hij dus alleen gehouden worden als je de juiste papieren bezit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.