allevogels


advertentieruimte

Amazona aestiva aestiva

Blauwvoorhoofd amazonepapegaai - Amazona aestiva aestiva - Blue-Fronted Amazon

Er zijn van deze forse papegaai (rond de 36 cm) twee ondersoorten bekend, de Blauwvoorhoofd amazone (Amazona aestiva aestiva) en de Geelschouder blauwvoorhoofd amazone (Amazona aestiva xanthopteryx). De geelschouder heeft meer geel in de schouder (eigenlijk de vleugelbocht), maar er zijn ook blauwvoorhoofden met erg veel geel daar.

Er is geen uiterlijk verschil te zien tussen man en pop, soms zijn de mannen wat forser maar dit is niet altijd zo.

Blauwvoorhoofd amazones komen voor in de bossen van Zuid-Amerika, ze leven soms per paar, soms in een groepje. Ze eten voornamelijk knoppen van bomen en planten, fruit en zaden. In gevangenschap dient u hier rekeneing mee te houden, een zaadmensel alleen is op lage termijn zeker niet compleet genoeg. Ook groenten (rauw) en fruit dienen op het menu te staan. Regelmatig verse wilgentakken aanbieden vormt een goede aanvulling op dit menu.

Ofschoon amazonepapegaaien prima kunnen vliegen, verplaatsen ze zich door hun gewicht toch het liefst klauterend. Vliegen kost onnodig veel energie, lijkt het wel. Een kronkelende boomtak of -stam is ook een haast een noodzakelijke voorziening voor ze.

Net als alle kromsnavels zijn ook amazones zeer sociale vogels, ze leven niet graag alleen. Als u een eenling als huisdier wil houden, bedenk dan goed vooraf (!) of u het dier voldoende tijd en aandacht kunt geven. Een berg speeltjes kan gezelschap van soortgenoot of mens niet vervangen. Het kan wel een leuke aanvulling zijn voor de vogel, papegaaien zijn erg intelligent en kunnen zich wel erg vermaken met regelmatig wisselend speelgoed. Natuurlijke materialen, (van touw in combinatie met diverse houtsoorten bijvoorbeeld) zijn zeer geschikt. Hou er rekening mee dat slopen een volkomen natuurlijk gedrag is, papegaaien onderzoeken bijna alles met hun sterke snavel, dan sneuvelt er wel eens iets. :-)

De schitterende foto hierboven en die op de fotopagina zijn van Ed Bakker.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.