allevogels


advertentieruimte

Dacelo leachii Blauwvleugel kookaburra

Blauwvleugel kookaburra - Dacelo leachii - Blue-winged Kookaburra

De blauwvleugel kookaburra is een van de in totaal 84 soorten ijsvogels. IJsvogels worden verdeeld in twee groepen, de vis-ijsvogels en de bos-ijsvogels. De kookaburra behoort tot de bos-ijsvogels. De voornaamste bron van voedsel bepaalt deze onderverdeling. De blauwvleugel komt oorspronkelijk uit het oosten van Australië, waar ze leven in tropische en sub-tropische bossen maar is later door de mens in verschillende delen uitgezet. De naam leachii is afgeleid van zijn ontdekker, de Britse zoöloog Leach.

Er is onder de deskundigen wat twijfel over het aantal ondersoorten, sommigen menen dat het één soort is met verschillende verschijningsvormen, anderen menen er 4 ondersoorten in te zien.
We sommen ze in elk geval even op:

  • Dacelo leachii cervina
  • Dacelo leachii cliftoni
  • Dacelo leachii intermedia
  • Dacelo leachii leachii
  • Dacelo leachii occidentalis

Net als alle ijsvogels, hoort ook de blauwvleugel kookaburra tot de orde der coraciiformes, de scharrelaarachtigen. Hiertoe behoren verder onder andere bijeneters, motmots, neushoornvogels en hoppen. Allemaal heel verschillende vogels, wat ze bindt, is de vorm van de voeten. Bij al deze families is de middelste teen deels vergroeid met de buitenteen.

Man en pop zijn bij de blauwvleugel goed van elkaar te onderscheiden, de man heeft blauw-wit gestreepte staartveren, de pop roodbruin met zwart. Meestal is de pop ook groter en is het blauw in de vleugels feller van kleur.

Zowel de "gewone" als de blauwvleugel kookaburra hebben de bijnaam "lachende Hans", ze kunnen een bijzonder hard geluid laten horen dat inderdaad soms wel wat op de menselijke lach lijkt. In gevangenschap kunnen het stevige lawaaimakers zijn, iets om rekening mee te houden als u in dichtbevolkt gebied woont.
Niet alleen het geluid is stevig, ook de volière dient beslist van zeer stevig materiaal gemaakt te zijn. Hout wordt afgeraden, aluminium met dik gaas lijkt het meest geschikt. Ook de zitstokken dienen fors te zijn, het zijn bijzonder sterke vogels.

Kookaburra's zijn echte carnivoren, ze eten alle soorten kleine en grotere prooidieren. In de natte seizoenen eten ze veel insecten, reptielen en kikkers, in de droge tijden eten ze net zo makkelijk knaagdieren, slangen en aardwormen, kleine vogels, spinnen en zelfs schorpioenen.
In het wild duiken ze vaak op de echte ijsvogelmanier van bovenaf op een prooi. Ze klemmen deze vast tussen de sterke snavel en ze vliegen ermee een boom in. Daar hakken ze de prooi dood op een tak, waarna ze hem liefst heel inslikken of als het grotere prooien betreft, ontleden.

Kookaburra's zijn holenbroeders, ze nestelen in bestaande holtes in bomen of in termietenheuvels. Ze zorgen voor een kuiltje in de bodem en de pop legt daar 2 of 3 eieren in. Man en pop broeden om beurten de eieren in een kleine 4 weken uit. De jongen worden veelvuldig gevoerd met allerlei kleinere en later steeds grotere prooien en ze groeien dan ook zeer snel. Toch blijven ze zo'n 5 weken in het nest voor ze uitvliegen. Beide ouders beschermen en voeren ze dan nog een flinke tijd, tot ze echt zelfstandig zijn. In het wild helpen oudere jongen en volwassen familieleden vaak bij het laatste deel van de verzorging en opvoeding. Een eenmaal gebruikt en goedgekeurd nest wordt vaak jaren achtereen gebruikt, ondanks dat het stevig gaat ruiken. Blauwvleugel kookaburra's worden gemiddeld 15 jaar oud, in gevangenschap soms nog ouder.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.