allevogels


advertentieruimte

Callipepla squamata

Blauwschubbenkwartel - Callipepla squamata - Scaled Quail

De Blauwschubbenkwartel is een forse kwartelsoort (gemiddeld 28 cm groot) die leeft in het zuiden van de Verenigde Staten en in Mexico. Hij leeft daar in droge gebieden, vaak woestijnachtig zelfs. Haantjes zijn meestal ietsje forser en de witte punten in de kuif zijn wat langer dan die bij hennen. Lastiger te zien is een bruine waas in de buik bij de haantjes. Vaak hebben haantjes ook wat geligs in de kleur van de keel

Er zijn naast de nominaatvorm, de Callipepla squamata squamata, nog 3 ondersoorten beschreven, te weten:

  • Callipepla squamatapalida
  • Callipepla squamata hargravi
  • en Callipepla squamata castanogastris, deze leeft het meest noordelijk.

Als ze voedsel zoeken, zorgen ze altijd dat er wat beschutting in de buurt is, hoog gras, struiken of bomen. Als ze zich stilhouden, werkt hun schutkleur voortreffelijk.
Helaas houden ze zich niet constant stil, de haantjes maken met een zeer luide roep duidelijk dat ze aanwezig zijn en dit herhalen ze regelmatig.

Schubbenkwartels voeden zich met een veelzijdig menu. Ze eten zaden, grove zaden maar in verhouding met andere soorten ook erg veel graszaden, fruit, insecten, wormen en slakken. Ook eten ze bladeren, bloemen en jonge grassprietjes.

Blauwschubbenkwartels zijn geslachtsrijp als ze zo'n 10 maanden oud zijn. Hennen leggen rond de 12 eieren per legsel, onder goede omstandigheden doen ze dit 3 keer per jaar. De eieren komen uit na 22 dagen broeden en de jongen zijn, zoals bij alle kwartels, nestvlieders.

Deze vogels hebben echt veel ruimte nodig en daarnaast voldoende schuilgelegenheden om zich terug te trekken. Een droge ondergrond is noodzakelijk, ze zijn wel bestand tegen onze winterse temperaturen, maar ze moeten per sé droog zitten.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.