allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Blauwoogkaketoe - Cacatua opthalmica - Blue-eyed Cockatoo

De blauwoogkaketoe is een bijna geheel witte vogel van ongeveer 50 cm groot. Hij heeft alleen een gele kuif en de oogring is blauw. De soort is voor het eerst beschreven door de Engelse ornitholoog Philip Lutley Sclater, in 1864. Er zijn geen ondersoorten beschreven.
Bij poppen is de kleur van de iris meestal roodachtig, bij mannen bruin. Helaas zijn er ook poppen waarbij totaal geen rood of roodbruine kleur te zien is.

Blauwoogkaketoes leven in tropische wouden op twee grote eilanden ten noorden van Nieuw-Guinea, New Britain en New Ireland. Ze leven in laaglanden en op heuvels tot op hoogtes rond de 1000 meter en houden zich vooral op in de bovenlagen van het woud.

Het zijn behoorlijk luidruchtige kaketoes, vooral tijdens het vliegen maken ze bijna constant geluid. Dat geluid begint hoog en eindigt altijd met lagere tonen. Sommigen noemen het een klagerig geluid.
Meestal leven deze vogels in groepen van 10 tot 20 exemplaren. Ze trekken overdag door en over het woud en verzamelen zich in de vooravond bij vaste slaapplaatsen. Voordat ze gaan rusten, vliegen ze vaak met de hele groep nog wat rondjes, veelal zwevend op de thermiek.

Het voedsel van de blauwoogkaketoe bestaat uit allerlei soorten vruchten en bloemen en zaden van verschillende soorten bomen. Vijgen en de bloemen van kokospalmen zijn zeer geliefd bij deze fraaie witte vogels. Deze kaketoes drinken maar zelden, ze likken wel vocht van de bladeren, maar het meeste halen ze uit hun voedsel.

In de broedtijd maken ze zelf een grote holte in een oude boom, ze knagen deze helemaal uit tot die precies op maat is. Een deel van het geknaagde hout wordt als bodemlaag gebruikt. De pop legt 2 witte eieren die ze zelf 4 weken bebroedt. De man voert de pop en zodra er jongen zijn, helpt hij ook prima mee met de zorg. De jonge blauwoogkaketoes vliegen uit als ze 3 maanden oud zijn en blijven dan nog krap een jaar bij de ouders in de buurt.
Jonge vogels hebben de eerste 2 jaar een donkergrijze iris, zodat daar geen geslachtsverschil uit op te maken valt. Ze zijn geslachtsrijp als ze 4 jaar oud zijn en ze kunnen meer dan 40 jaar oud worden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.