allevogels


advertentieruimte

blauwkroontje Loriculus galgulus

Blauwkroontje - Loriculus galgulus - Bleu-crowned Hanging Parrot

Blauwkroontjes zijn met hun 12 cm zo'n beetje de kleinste papegaaitjes op aarde, ze komen in het wild voor in het zuiden van Azié. Daar leven ze in vochtige bossen, vaak aan de kusten van kleine eilanden. Hoewel ze ook zeer snel kunnen vliegen lijken ze een sterke voorkeur te hebben voor klimmen en klauteren. Het meest opvallende aan ze echter is hun rust- en slaaphouding, ze hangen op z'n kop aan een takje, gelijk vleermuizen.

Mannetjes hebben een rode keelvlek en een gele streep bovenaan de stuit, poppen missen deze kenmerken en zijn bijna altijd ook wat minder fel groen. Poppen zijn wel iets groter dan de mannetjes. Jonge vogels lijken het eerste jaar op de poppen, ze komen pas volledig op kleur als ze rond een jaar oud zijn.

Blauwkroontjes eten vooral fruit, plantendelen, nectar en bloemen en maar voor een klein deel zaden. Ze klimmen vaak langs een stengel omhoog om het lekkers te pakken, daarbij zijn het zeer behendige klimmers.

In het wild zoeken broedrijpe koppels een holletje in een boom of boomstronk voor het nest. In gevangenschap voldoet een nestkast van ongeveer 20 x 20 x 15 cm prima. Als enig nestmateriaal is wat schorssnippers voldoende. Per legsel zijn er gemiddeld 4 eitjes, die de pop zelf 3 weken bebroedt. Beide ouders voeren normaal gesproken de jongen zeer goed, toch duurt het bijna 6 weken voordat de jongen uit het nest kruipen. Ook daarna blijven de ouders nog weken voor ze zorgen.

Blauwkroontjes houden erg van warmte, ze dienen in de winter beslist niet onder 15 graden te zitten. Daarnaast houden ze ook erg van badderen. Ze doen dit vaak zo fanatiek dat ze enige tijd niet eens meer kunnen vliegen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.