allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Aratinga acuticaudata

Blauwkopparkiet - Aratinga acuticaudata - Blue-crowned Parakeet, Conure or Sharp-tailed Conure

De blauwkopparkiet is een Zuid-Amerikaanse parkiet die hoort tot het geslacht Aratinga. Dit geslacht omvat rond de 20 soorten, waarvan de zonparkiet waarschijnlijk wel de meest bekende is.
De blauwkopparkiet is ook bekend onder de naam spitsstaartparkiet en in plaats van het officiële woord parkiet in de naam wordt door vogelhouders ook vaak het woord aratinga gebruikt.

Er zijn 5 ondersoorten beschreven, te weten:

  • Aratinga acuticaudata acuticaudata (Vieillot 1818)
  • Aratinga acuticaudata haemorrhous (Spix 1824)
  • Aratinga acuticaudata neoxena (Cory 1909)
  • Aratinga acuticaudata neumanni Blake and Traylor (1947)
  • Aratinga acuticaudata koenigi (Arndt 1995)
Blauwkopparkieten zijn rond de 36 cm groot en het zijn stevig gebouwde vogels. Alleen door de lange staart lijken ze nog wat slanker, maar eigenlijk is hun lichaamsvorm meer vergelijkbaar met die van papegaaien dan met die van de meeste parkieten. Er is geen voor de mens zichtbaar verschil tussen man en pop.

Hun leefgebied strekt zich uit langs de gehele westkust van Zuid-Amerika en wordt gevormd door savanne-achtige gebieden en de randen van droge bossen. De blauwkop houdt niet van vocht, hij komt dan ook niet voor in regenwouden. Gewoonlijk leven deze sterke vogels in flinke groepen van soms wel 80 dieren, alleen in de broedtijd zonderen broedende koppels zich af van de groep. Jonge dieren en koppels die dat jaar niet broeden, blijven in groepsverband leven.
Zo'n groep kan behoorlijk luidruchtig zijn en naast eten, slopen ze soms ook complete bomen in hun speelsheid.

De blauwkopparkiet is een echte omnivoor, hij lust zo'n beetje alles wat eetbaar is. Het grootste deel van het menu wordt echter gevormd door allerlei soorten vruchten. Daarnaast eet hij noten, zaden, bladeren, boombast, bloemen, bloemknoppen en insecten.

Holtes in bomen dienen als nestplaats, de vogels knagen zelf wat verse takken fijn om voor een laag bodembedekking te zorgen. 3 Of 4 eieren is gebruikelijk per legsel en alleen de pop broedt. De jongen komen uit na ruim 4 weken en worden dan gevoerd door beide ouders. Door het vrij lage eiwitgehalte in de voeding groeien ze vrij traag en ze vliegen uit als ze al ruim 7 weken oud zijn.
Bij jonge vogels is het blauw nog maar heel vaag aanwezig en vaak is er een rode zweem zichtbaar op de kop.

Het geluid wat blauwkopparkieten kunnen laten horen is niet bepaald zachtjes, in gevangenschap is het het best om slechts 1 koppel in een ruime stevige volière te houden zonder medebewoners, ze kunnen namelijk ook behoorlijk agressief zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.