allevogels


advertentieruimte

Primolius couloni

Blauwkopara - Primolius couloni - Blue-headed Macaw

De blauwkopara is een van de drie soorten uit het geslacht Primolius, de andere zijn de geelnek- en de Illigersara. Van alledrie deze soorten zijn geen ondersoorten bekend en met hun net 40 cm lengte worden ze tot de dwergara's gerekend. De blauwkopara is voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Engelse natuurwetenschapper en ornitholoog Philip Lutley Sclater in 1876. De vogels leven in vochtige bossen in Peru, Bolivia en Brazilië.

Blauwkopara's leven vaak in hoge bomen aan de randen van de wouden en langs meren en rivieren. Ze komen niet hoger voor dan tot op 1500 meter. Ze trekken in groepen van 5 tot 10 vogels door de bossen, tegen de avond verzamelen zich in grotere groepen in vaste slaapbomen.
Er is (voor de mens) geen uiterlijk verschil zichtbaar tussen man en pop, beide geslachten zijn ook even groot en even zwaar. Hoewel het dus sociale vogels zijn, zijn ze wel monogaam, eenmaal gevormde koppels blijven voor het leven bij elkaar.

Op het menu van deze kleine ara's staan vruchten, noten, bloemknoppen en zaden, met name de zachte rode vruchten van de Mauritiuspalm vinden ze erg lekker. Blauwkopara's worden ook regelmatig gezien op de kleiwanden waar veel soorten ara's klei opnemen. Vermoed wordt dat de vogels dit doen om gifstoffen uit de diverse vruchten te neutraliseren.

In de broedtijd, die loopt van oktober tot maart, zoekt een broedrijp koppel een geschikte holte in een boom, vaak is dat een palmboom. De pop legt meestal 3 eieren per legsel en de pop is ook degene die ze uitbroedt. Na 4 weken komen de eieren uit en dan zorgen beide vogels voor de jongen. Deze vliegen uit als ze ruim 3 maanden oud zijn en blijven dan tot een jaar nog bij de ouders in de buurt.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.